Varheji u Beogradu o novoj metodologiji pristupanja EU

Dan pošto je u Briselu zvanično predstavljena nova metodologija procesa pristupnja Evropskoj uniji, evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varheji dolazi u Beograd, gde će razgovarati sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Uoči posete, novi komesar za proširenje je izjavio da se raduje prvim posetama dvema državama koje učestvuju u pregovorima o pristupanju EU, Srbiji i Crnoj Gori, u koju će otići iz Beograda.

„Radujem se što ću razgovarati o napretku u političkom dijalogu uoči izbora u obe države, kao i o rezultatima reformi koje se tiču pridruživanja EU, a koje su uočljive u oblasti vladavine prava“, rekao je Varheji, a saopštila Delegacija EU u Srbiji.

Evropski komesar i predsednik Vučić razgovaraće o nastavku evrointegracija, a posle sastanka održaće zajedničku konferenciju za novinare, na kojoj će Verheji izneti buduće planove Evropske komisije za region i prokomentarisati revidiranu metodologiju proširenja.

Predviđeno je i da, u prisustvu Vučića i Varhejia, bude potpisan finansijski sporazum o projektnom finansiranju IPA 2019, koji će parafirati ministarka za evro integracije, Jadranka Joksimović i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

Komesar Varheji će se sastati i sa premijerkom Anom Brnabić, a sastanku će, kako je najavljeno, prisustvovati i ministri Jadranka Joksimović, Ivica Dačić i Nebojša Stefanović.

Verheji će se, zajedno sa posrednicima u međustranačkom dijalogu u Srbiji, Tanjom Fajon i Vladimirom Bilčikom, sastati sa predsednicom Skupštine Majom Gojković, kao i političkim strankama koje učestvuju u tom dijalogu.

Nakon toga, uslediće zajednički sastanak sa opozicionim strankama koje ne ucestvuju u tom dijalogu, a komesar i evroposlanici, kako se navodi, poslaće jedinstvenu poruku EU o potrebi da se „nastavi rad na inkluzivnim, slobodnim i fer izborima na proleće 2020“.

Verheji, Fajon i Bilčik održaće zajedničku konferenciju za medije.

Evropska komisija izašla je juče u javnost sa predlogom nove metodologije proširenja.

Tom prilikom, Varheji je poručio da cilj EU ostaje proširenje na Zapadni Balkan, kao i da je predlog nove metodologije pristupanja EU zasnovan na četiri principa: kredibilnost, predvidljivost, dinamiÄŤnost i političko upravljanje.

„Punopravno članstvo u EU i dalje je krajnji cilj procesa“, kaže Varheji.

Oliver Varheji je prilikom predstavljanja obnovnljene metodlogije pristupanja EU naglasio da Srbija kao zemlja koja već pregovara sa EU „ima mogućnost, ako tako odluči“, da se priključi novoj metodologiji.

„Ne mogu se nametati nova pravila zemljama koje su već u procesu. Ali, uzmite na primer ekonomski sektor i činjenicu da zemlje koje idu brže u ekomoskim reforma mogu sada da brže počnu i završe taj klaster, što će biti povezano sa dodatnim investicijama kao podsticajem“, objašnjava Varheji.

Komesar za proširenje kaže da će predložena podela pregovaračkih poglavlja po klasterima, tj oblastima, doprineti dinamičnijem procesu pregovora i pristupnja.

INFO 24 / Foto: Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *