VANREDNO OBRAĆANJE PREDSEDNIKA VUČIĆA: “Dok sam ja predsednik, ulica neće voditi politiku Srbije

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je u trećem kvartalu stopa privrednog rasta bila 7,7 odsto, i da će Srbija na osnovu ovih podataka ove godine imati rast od 7,5 odsto, čime će biti najbrže rastuća ekonomija u Evropi.

Vučić je podsetio da je fleš procena za treći kvartal bila 7,4 odsto.

Ukupni rast u prva tri kvartala ove godine iznosi 7,6 odso.

“To znači, ne računajući Irsku zbog specifičnosti njihovog BDP, usled prisustva međunarodnih internet giganata, Srbija će kumulativno za 2020. i 2021. godinu biti zemlja sa najvišom stopom rasta”, objasnio je Vučić.

Vučić je rekao da je ponosan na građane i našu zemlju, što smo uspeli da budemo ekonomija najbržeg rasta u Evropi.

“Građani su to zaslužili radom, pametnom politikom i dobrim merama. To će značiti brži rast životnog standarda nego u svim delovima Evrope. Naravno ne znači da smo jači od Nemačke, jer smo zaostajali pet decenija, ali znači da se brže približavamo”, naglasio je Vučić.

Preneo je da je razgovarao sa potpredsednikom Evropske komisije Marošom Šefčovićem oko upravljanja sirovinama Srbije unutar EU, i zajedničkim projektima na kojima Srbija treba da radi zajedno sa EU.

“Razgovarali smo kako da imamo održivost i obezbedimo napredak u upravljanju našim sirovinama. Kako da ne učestvujemo samo u trgovini sa EU, primamo njihove investicije, već zajednički pravimo ekonomiju celog kontinenta”, rekao je Vučić.

Za šest dana isplata 20 evra građanima

Vučić je izjavio da za šest dana kreće isplata nove novčane podrške građanima, od 20 evra, koju će primiti ukupno 5.801.759 građana.

Vučić je rekao da je to 199.157 više prijavljenih u odnosu na broj onih koji su se prijavili za pomoć od 30 evra.

Tu pomoć će 7. decembra primiti 1.743.929 građana, dan kasnije 2.328.000, a 9. decembra još njih 1.729.000.

Vučić pokazao 9 dozvola koje je Rio Tintu izdala bivša vlast

Vučić je pokazao devet dokumenata koje je država za vreme bivše vlasti izdala kompaniji “Rio Sava eksplorejšn” (ćerka firma kompanije Rio Tinto), u periodu od 2004. do 2012. godine, kojima joj se dozvoljavaju geološka istraživanja i bušenje na teritoriji Loznice.

“Evo crno na belo”, poručio je Vučić, ističući da je glavni i jedni dokument do sada koji je dozvolio istraživanje metodom bušenja i pravljenje bušotina velikog prečnika izdat 1. februara 2012. godine, kada su bili na vlasti svi koji danas kritikuju taj projekat.

Kako je rekao, to je bila jedina odluka koja je “dirala u integritet zemljišta”.

Tada je odobreno izvođenje radova na području Jadra koje jedino suštinski dozvoljava bušenje na teritoriji Srbije.

“Ovo je prvi i jedini dokument do sada (koji je to dozvolio), i donet je kada su bili na vlasti Đilas, Tadić, Jermić, Zelenović i svi koji nam sada drže pridike”, rekao je Vučić i dodao da je to bio deveti dokument donet za vreme bivše vlasti u vezi sa istraživanjem jadarita i projektom Jadar kod Loznice.

Vučić kaže da je 2017. godine bio potpisan memorandum o razumevanju, za koji predstavnici bivše vlast kažu da je tada Rio Tintu data dozvola, što nije tačno, zato što je u tom memorandumu sve bilo neobavezujućeg karaktera.

“U članu 4, stav 2, navodi se u memorandumu da odražava stavove i namere strana da sarađuju, ali bez stvaranja bilo kakve pravne obaveze ili odgovornosti za bilo koju stranu. Toliko o izmišljotinama i lažima. Crno na belo, svakome će biti dostupno. Kompletna dokumentacija će biti na sajtu kako bi svi mogli da se uvere”, naveo je Vučić.

Takođe, istakao je da je 18. januara 2012. bila doneta Strategija za upravljanje mineralnim resursima Srbije do 2030. godine, koja ima 70 stranica, za vreme vlade Mirka Cvetkovića, u kojem se na 31 mestu govori o litijumu da postaje glavni deo Strategije upravljanja mineralnim resursima do 2030 godine.

Vučić je prethodno pokazao redom sva dokumenta koja se tiču dozvola za projekat Jadar.

Prvi od 8. 6. 2004. koje je potpisalo tadašnje ministarstvo rudarstva kojim se odobrava “Rio Sava eksplorejšn” izvođenje goelsoskih istraživanja.

Zatim, u drugom dokumentu iz 17.1 2005. odborava se izvođenje geoloških istraživanja u okviru proširenih granica istražnog prostora, rekao je Vučić.

Treći dokument je izdat 26.9. 2005. godine kojim se odobrava izvođenje geoloških istraživanja na teritoriji Loznice, na istražnim poljima od jedan do 11.

U četvrtom dokumentu od 15.1 2007. godine Rio Savi su odobrena nova istražna polja od jedan do devet. U petom dokumentu od 4.1 2008. odobrava se nastavak geoloških istraživanja novih devet polja.

U šestom dokumentu od 28.8. 2008. godine odborava se nastavak izvođenja sa novim i dužim koordinatama. U sedmom dokumentu od 15.9. 2009. godine odobrava se još osam novih istražnih polja, a u osmom dokumentu od 14.4 2011. novih sedam istražnih tačaka, naveo je Vučić.

Istakao je da je ključni deveti dokument od 1. februara, jedini dokument kojim se dozvoljava bušenje.

Železara i Ziđin ogromni uspesi Srbije

Kineske investicije u Srbiji, pre svih, dve – u smederevsku Železaru i u rudnik u Boru vratili su Srbiju na put uspešnih zemalja i izvukli zemlju iz krize, poručio je Vučić, dodajući da će naša zemlja biti drugi proizvođač bakra i zlata u Evropi.

U obraćanju javnosti, Vučić je primetio da se u poslednje vreme mnogo pričalo o kineskim investicijama, a mnogi, koji su, kaže, iz različitih razloga želeli da unize zemlju, kritikovali su kineske investicije, misleći pre svega za Železaru i Ziđin.

To je, kaže, besmisleno i sramno ponašanje na javnoj sceni, iznoseći podatke o značaju tih ulaganja.

Vučić je rekao da Železara od preuzimanja do kraja ove godine isplaćuje 367 miliona evra, a uvećala je broj zaposlenih za 102.

“To znači da bi naši troškovi, i ako smo hteli isti broj zaposlenih, a sećate se da smo molili po svetu, jer nam je železara vraćena za jedan dolar i nismo mogli nijednu peć da podignemo… – samo za plate bi bili ovoliki, dok ostali troškovi ne bi bili manji od 150-200 miliona evra”, rekao je Vučić.

Samim tim, ističe, država je uštedela više od pola milijarde evra, što, dodaje, nije pitanje samo 5.500 zaposlenih, već i 10.000 kooperanata.

“Ta investicija je jedan od najvećih uspeha vlasti u Srbiji, nešto što je sve promenilo i vratilo Srbiju na put i kolosek uspešnih zemalja”,rekao je Vučić.

Kada je reč o Ziđinu, naveo je da je od 18. decembra 2018. do danas investitor isplatio 254 miliona evra, dok je država, podseća bila u dugovima.

“A, predlagano je 2000-ih godina, kada su najprogresivniji, kako su sebe zvali, vladali zemljom da treba da sadimo kikiriki… Mi smo rešili da proizvodimo bakar i uspeli da uštedimo za tri godine najmanje 400 miliona evra”, rekao je Vučić.

Zato, dodaje, i tu investiciju smatra jednim od ogromnih uspeha i vlade i kompletne vlasti u Srbiji, koja se za to borila, zalagala i smatrala da postoje rešenja za izlazak iz teške krize u kojoj se zemlja našla.

Ulica neće voditi Srbiju- narednih dana idem u jadarska sela

Ulica nikada neće voditi politiku Srbije dok sam na mestu predsednika, poručio je Vučić i najavio da će u narednih nekoliko dana boraviti na području između Loznice i Krupnja i sa ljudima razgovarati o eventualnoj eksploataciji jadarita u tom kraju.

Vučić je u večerašnjem obraćanju rekao da će ako treba 15 sati, i dan i noć, razgovarati sa svima i saslušati svakog domaćina i predstaviti im šta može da se dobije i izgubi bez iznošenja bilo kakvog rešenja.

“Neću da razgovaram sa političarima ni tajkunima, Ćutom, Zelenovićem, …. Đilasom, već samo sa narodom u 10 sela koja treba da budu pogođena, da vidimo šta je to što su potrebe i šta je najbolje”, rekao je Vučić.

Najavio je da će sa sobom povesti tim ljudi i da će odgovoriti na sva pitanja.

“Jasna posledica ovoga je da ulica nikada neće voditi politiku Srbije dok sam na mestu predsednika. Ulica ne može da vlada ovom zemljom, već institucije i tako će biti”, rekao je Vučić.

Vučić je saopštio da Srbija na području više naseljenih mesta između Loznice i Krupnja, gde su pored ostalog i Gornja i Donja Nedeljica, velika nalazišta jadarita a jedan od 26 minerala je litijum koji je vazan i nezamenljiv mirneral u izradi litijumskih baterija.

Napominje d aje u celom svetu počela trka za litijumskim nalazištima i da u tome prednjači Kina, SAD, pa Evropska Unija.

Istakao je da kompanija “Rio Tinto” još nije uradila studiju izvodljivosti za životnu sredinu i da će se na to čekati još najmanje godinu dana i dva ili tri meseca i da do sada ništa još ne postoji.

Trebalo je da “Rio Tinto” do sada uloži 450 miliona, a potrošili su 350 miliona evra i do sada je urađen prostorni plan o resursima i rezervama, napomenuo je Vučić.

Vučić je istakao da osim onoga što je urađeno od 2012. nema novih pravnih radnji niti će ih biti dok ne budu uradili studiju uticaja na životnu sredinu.

Rekao je da je vlada u avgustu ove godine donela rešenje o obimu i proceni za životnu sredinu za rudarski deo, nakon čega je stiglo 10 žalbi udruženja građana posle čega je predmet vraćen na ponovno odlučivanje.

Važno da je “Rio Tinto” dobio rok i da mora da uradi sve delove procene studije uticaja za godinu dana, a to još nije ni počeo, napomenuo je Vučić.

Naveo je i da je samo u putnu infrastrukturu u jadarskom kraju uloženo 1,6 milijardi dinara, skoro 15 miliona evra, da je najveći deo od donacija Evropske Unije, ali da je uložio i “Rio Tinto”.

Rekao je da u ovom trenutku “Rio Tinto” nije kupio samo 30 posto zemlje koja im je potrebna za podzemnu eksploataciju, a sve su drugo kupili.

Ističe i da su neki od kolovođa štrajka uzeli pare i prodali svoju zemlju, a sada protestuju.

Nisam potpisao ni Zakon o eksproprijaciji

Vučić je izjavio da do sada nije potpisao više zakona među kojima je i Zakon o izmenama i dopunama Zakona o eksproprijaciji i naglasio da je Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi potpisao odmah.

“Nisam do sada potpisao Zakon o izmenama i dopunama Zakona o budžetskom sistemu, Zakon o porezu na dobit pravnih lica, Zakon o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana, Zakon o eksproprijaciji, Zakon o izmenama i dopunama Zakona o porezima na upotrebu, držanje i nošenje dobara; porezu na imovinu, doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, o budžetskoj inspekciji i carinskom zakonu”, rekao je Vučić.

Rekao je da na te zakone nije dobio primedbe ali da može reći da nijedna nije smislena.

Dobio je kako kaže primedbu i da država za nelegalne objekte treba da plati punu cenu u procesu eksproprijacije.

To je takva kontradikcija. Nemam reči za one koji tvrde da mora da se plati puna trižšna cena za one koji su uradili nešto nezakonito, rekao je predsednik.

Naglasio je da je Zakon o referendumu i narodnoj incijativi potpisao odmah jer je u skladu sa ustavom i preporukama Evropske Unije i Venecijanske komisije.

Bez reakcije dok ne ugrožavaju živote i imovinu

Vučić je rekao da neće biti rekacije na protestima sve dok ne ugrožavaju živote, imovinu ljudi i institucije.

“Rekao sam nećemo da reagujemo, pustićemo ih da rade šta god hoće dok ne ugrožavaju živote, imovinu ljudi i institucije” odgovorio je na pitanje šta očekuje od protesta za vikend i kako će država reagovati ako ponovo učesnici protesta budu blokirali puteve od regionalnog i međunarodnog značaja.

Na molbu da prokomentariše kritiku Dragana Đilasa bečkom dnevniku „Prese” da Evropska Unija podržava vlast u Srbiji i ne vrši dovoljan pritisak, Vučić je rekao da ne želi da to komentariše.

Jedini “plod” protesta, to da mladić može da ostane bez oka

Vučić je izjavio da je jedini “plod” protesta i blokada ulica to što jedan mladić može da ostane bez oka, kao i to što su građani ogorčeni zbog tih protesta.

“Ako ste uvereni da to što je jedan mladić zamalo ostao bez oka i scene prebijanja i maltretiranja građana koji ne mogu da voze svoje automobile, nešto što nekome donosi poene, ja sam rekao – molim vas nastavite, samo nemojte da kažete da vas nisam na najfiniji način posavetovao da to ne činite, zarad vašeg političkog dobra”, rekao je Vučić.

Takođe, predsednik je istakao da je narod veoma ogorčen zbog tih protesta i da niko u tome ne vidi rešenje ni za šta.

Velika borba za litijum u svetu, u pitanju je ogroman novac

Vučić je dao niz dokumenata o istorijatu od početka priče o iskopavanju litijuma u Srbiji i tadašnje pisanje medija i izjave lidera bivše vlasti, koji su o tome govorili u najpozitivnijem kontekstu, obećavajući narodu veliku dobit i veliku zaposlenost.

Vučić je poručio onima koji stvarno brinu zbog zagađenosti životne sredine u slučaju da počne proizvodnja litijuma u Srbiji da nemaju razloga za to, jer konačnih rešenja nema i neće ih biti u narednih više od godinu dana.

Ako, kako je rekao, on bude na vlasti kada se konačna rešenja budu donosila, prvo će razgovarati sa građanima i zajedno sa njima odlučivati.

“Govorim onima koji stvarno brinu i imaju tu vrstu domaćinskog odnosa da kažu ne želimo da damo našu zemlju jer ko zna šta će tu da bude”, rekao je Vučić.

Ponovio je da ulica nikada neće voditi politiku zemlje, već institucije, ali i da neće da žuri ni da se, kako je kazao, ulaguje nepotpisivanjem i vraćanjem nekih zakona u parlament.

Demonstracija se, ističe, ne plaši i ne interesuju ga, već ga interesuju u onoj meri u kojoj neko krši zakon, ugrožava imovinu i život.

“Važno je da smo ovde ustanovili istorijat, suštinu licemerja, bezobrazluka i beskrupoloznosti onih koji misle da imaju pravo tako da se ponašaju”, rekao je Vučić.

Na osnovu ozbiljne analize šta je to što bi Srbija mogla da dobije od eksploatacije litijuma, Vučić je rekao da je ideja aktuelne vlasti ne da se u Srbiji proizvode baterije, već električni automobili što bi donelo i najveću dobit našoj zemlji.

Zato smo zvali najveće proizvođače električnih automobila na konsultacije, jer Srbija tom proizvodnjom imala dobit u bruto domaćem proizvodu od više od 10 milijardi evra.

To, istakao je, znači da Srbija više ne bila ista, već bi postala evropsko čudo.

Ukazao je da se u Evropi i svetu vodi pravi rat za litijum, a jedan deo razloga za nemire je, kako je rekao, ogroman novac uložen u ekološka udruženja u inostranstvu.

” U pitanju je ogroman novac. To moraju da znaju građani. U ekološka udruženja iz inostranstva je samo ove godine uloženo više od osam miliona evra. A vi za 90 odsto njih nikada niste čuli. Zašto bi neko u toku samo jedne godine dao toliki novac. Baš zbog tih interesa koji su važni za sve. Velika je tuča u celom svetu i borba za jednu od strateških sirovina”, rekao je Vučić i istakao:

“Srbija litijum ima, a da li će ga koristiti to je druga stvar”.

Ukazao je i da se kod nas vodi kampanja protiv “Rio Tinta” i dodao je to zato što želi dolazak, kako je naveo, “jedna druga kompanija da rukovodi proizvodnjom litijuma”.

“Rade za interes druge kompanije koje su im mećene, naročito kada je reč o kompanijama iz Nemačke”, rekao je Vučić.

Policija da bude uzdržana; Ne služim ulici,slušam svoj narod

Vučić je ponovio da blokada puteva, a posebeno autoputeva, nije u skladu sa Ustavom i zakonima, Srbije, kao ni bilo koje druge zemlje, dodajući da je njegov savet policiji da bude uzdržana, a molba građanima da budu strpljivi i da se uzdrže od reakcije.

“Kako se nekada sve otkrije slučajno… Krenulo se sa tim kako su krivi ljudi koji su nekim čekićima, gumenim, negde napadali, pa samo što nisu krenuli sa novim ”krvavim košuljama”, da kažu ”stop gumenim čekićima. A, onda se ispostavilo da su prave čekiće imali njihovi heroji. Danas se pojavio snimak gde njihovi heroji iz traktora vade čekiće, samo ne gumene, a i sekire”, rekao je Vučić.

Tako se, kaže, ispostavilo da oni, koji su tobož bili goloruki narod, ustvari bili naoružani, i krenuli na goloruke ljude koji nisu prekršili nijedan zakon.

Zauzimanje puteva, autoputeva pogotovo, nije u skladu sa zakonom, suprotno je Ustavu, Srbije i svake civilizovane zemlje, a oni koji to čine moraju da znaju da krše zakone i ugrožavaju živote drugih, koji sa njima, mogu, ali ne moraju, da dele političke stavove, ukazao je Včić.

“Zato gluposti koje slušam, da policija treba da obezbeđuje nešto protivzakonito…

Posao policije je da kaže da je to protivzakonito i da u tim radnjama ne učestvuje. Svu odgovornost preuzimaju oni koji krše Ustav i zakone, i oni moraju krivično i prekršajno da odgovaraju. Tačka”, rekao je Vučić.

Dodao je da odgovorne političke organizacije prijavljuju policiji svaki skup, što je i sam činio dok je bio u opoziciji.

“Prijavili smo policiji svaki skup, čak i šetnju do Radio-televizije Srbije, koja nam je prekinuta i nije dozvoljena, u kojoj je ubijen Ranko Panić, a bila je u skladu sa zakonom prijavljena policiji”, rekao je Vučić i dodao da nijedan od skupova prošle sedmice nije bio u skladu sa zakonom, osim skupa Srpske napredne stranke u Areni.

Kako je dodao, može neko da bude neposlušan, ali ne sme da krši zakon ili ugrožava prava drugih.

Ponovio je da je ponosan na policiju, koja je bila uzdržana i reagovala je kao nigde u Evropi, bez vodenih topova, bez prebijanja onih koji su ugrozili živote drugih.

Zato je njegov savet policiji, da se skloni, da pusti one koji nezakonito protestuju, da se celoj Srbiji pokaže koliko može da traje maltretiranje građana, koje moli da se uzdrže od reakcije, i puste okupljene da se “iživljavaju” nad svima na nekoliko sati, jer, kaže, ništa neće da ostvare.

“Jer mi ne pada na pamet da služim ulici. Ja slušam narod, to je moj posao, i svih u organima javne vlasti” jasan je Vučić.

Dodao je da je dobio neke zahteve, ne bili se obustavili proteste, od kojih je jedan oslobađajnje svih uhapšenih, što, kaže, govori o tome kako oni zamišljaju vladavinu prava i pravnu državu.

“Govore da sam ja diktator, a onda kažu – oslobodi uhapšene. Oni bi da ja budem diktator, ali ja to ne mogu. Nisam ja oni”, rekao je Vučić, dodajući da se ne mogu od odgovornosti oslobađati oni koji su nekoga tukli.

“To u Srbiji ne može”, poručio je Vučić.

Kad je reč o zahtevu za povlačanje Zakona o eksproprijaciji i izmenama Zakona o referendum, u skladu sa peticijom, kako bi se obustavili protesti pod nazivom “Srbija nije ja prodaju”, Vučić je rekao da zemlja svakako nije na prodaju, te da on nije dobio ni dinar ni od koga.

“Ja nisam dobio ni dinar, ni od “Rio Tinta” ni od drugih. A, imate li vi cenu? Za šta ste dobii 107.000 u poslednjih par meseci? Što ih meni nisu dali? Izgleda da nešto ima cenu, i da je za nekoga Srbija na prodaju. Za mene nije”, naglasio je Vučić. Istakao je da su gluposti da je Srbija pred građanskim ratom.

“Srbije nije i nikada neće biti u građanskom ratu, a naša popustljivost i smirenost ne govore o slabosti, već o želji da gradimo demokratiju, bolju i snažniju, uprkos svim problemima u prošlosti”, rekao je Vučić.

Ponovio je na kraju da nikakvih promena neće biti u narednom periodu, do uspostavljanja nove vlade i predsednika Srbije, da će otići na zapad Srbije, u jadarski kraj, da razgovara sa građanima racionalno, bez uplitanja zavereničkih teorija.

Biće 10 puteva u decembru, kao što sam obećao

Vučić će prisustvovati ceremoniji obeležavanja početka radova na izgradnji auto-puta E-80 Niš – Pločnik.

Sutra počinje da se gradi prva deonica, Merošina-Merošina 1.

“To je deseti auto-put ili brza saobraćajnica koju gradimo, kao što sam i obećao da će biti slučaj u decembru i sa ponosom saopštavam”, rekao je Vučić.

Projekat Jadar zavisi od studije uticaja na životnu sredinu

Vučić je poručio, odgovarajući na pitanje da li i dalje podržava projekat Jadar, da je njegovo mišljenje da ne treba da “bacimo” litijum, ali da će biti protiv tog projekta ako studija o proceni uticaja na životnu sredinu bude loša.

“Kod mene se ništa nije promenilo. I dalje mislim da je litijum važan projekat za Srbiju. Da li “Rio Tinto” ili neko drugi, kako i na koji način i kada, to je druga stvar, i o tome treba da razgovaramo sa narodom.

Kažze da mu nije problem, čak i kada bi promenio mišljenje o tom projektu, da to kaže javno, ali da do sada nije promenio mišljenje.

“Ukoliko mi studija o uticaju na životnu sredinu bude loša, ja ću prvi reći da ovaj projekat ne može da ide zato što je moj cilj da sačuvam zemlju Srbiju i nemam problem sa tim, to je ozbiljno ponašanje, ozbiljan i pametan pristup”, poručio je Vučić.

Vučić je tako odgovorio na pitanje novinara da li se nešto promenilo kod njega u odnosu na pre šest meseci kada je govorio da će zbog litijuma da procveta Podrinje i taj deo Srbije.

Na pitanje zbog čega ne kaže šta je sve potpisivao predsednik opštine Loznica Vidoje Petrović, koji je sada član Srpske napredne stranke, i koji su sve memorandumi i sporazumi potpisani od 2012. godine do danas, Vučić je rekao ima još osam memoranduma koje je potpisao Aleksandar Antić kao ministar i dva ili tri Zorana Mihajlović.

Vučić je naveo da su se svi oni nadovezivali jedan na drugi i da nijedan od njih nije dozvolio bušotine i ponovio da je to jedino dozvoljeno dokumentom od 1. februara 2012. godine za vreme bivše vlasti.

“To je taj ključni dokument. Ne postoji više nijedan dokument na osnovu kojeg se zadiralo u utrobu zemlje Srbije”, naglasio je Vučić.

Na pitanje o Vidoju Petroviću, Vučić je rekao da Skupština opštine Loznica nije mogla da donosi važne dokumente u vezi sa tim projetom, već samo određene urbanističke planove, koji nemaju suštinski veze sa eksploatacijom rude.

Takođe, zapitao je da li stvarno neko misli da će opština Surčin da odnosi važna dokumenta u vezi sa izgradnjom Nacionalnog stadiona.

Na pitanje zašto još nije potpisao, kao što je najavio, izmene Zakona o eksproprijaciji zemljišta, Vučić je rekao:

“Rekao sam da mi se čini da ću da potpišem zakon, i sad mi se čini da ću da ga potpišem. Je l vi to mislite da ste vi mene uplašili nečim i da treba da se tresem od straha i da ćete kamenicama ili sekirama ili čekićem da mi promenite mišljenje? Juče sam rekao da ću verovatno potpisai i danas vam kažem da ću verovatno potpisati”.

Vučić je pokazao i dokument na kome se vidi da su reni bunari na Makiškom polju (gde se gradi metro) udaljeni 2,5 kilometra, iako su takvi bunari od bloka 45, 70 i 70a mnogo manje.

Ko je uzeo pare od bušotina? Ja nisam, Srbija nije

U Srbiji neće moći da se ugrožavaju životi ljudi, imovina i institucije, poručio je Vučić povodom protesta najavljenih za subotu.

Vučić je u obraćanju javnosti rekao i da će se država ponašati mnogo demokratskije nego neke druge evropske zemlje, bez pendreka i vodenih topova, ali da niko nikoga neće moći da tuče ni da prebije.

“Ulica nikada neće voditi Srbiju i nikada neće donositi odluke o politici Srbije dok sam predsednik Republike Srbije”, istakao je Vučić odgovarajući na pitanje da li su protesti usmereni na rušenje vlasti i komentarišući poziv Vesne Pešić da što više ljudi dođe na proteste da tuče sprske četnike, kao i poziv Sulejmana Ugljanina na protest.

Vučić je istakao i da je za njega mnogo gore to što neki političari sa 50 i više godina, kao što je Zelenović, gledaju kako neko tuče i ubija nekoga i stoji i gleda to bez empatije.

“To je da ne poverujete. I onda kada čujete izjave Vesne Pešić koja hoće da tuče srpske četnike, slegnete ramenima i kažete da nikoga neće prebiti. To ćemo sprečavati i intervenisati. Pustićemo vas da radite šta hoćete sve dok ne ugrožavate živote, imovinu i institucije”, istakao je Vučić, navodeći da su to tri crvene linije koje se neće preći.

Vučić je ocenio i da svi oni znaju da će na izborima da učestvuju, i misle da će ovim nešto dobiti pred izbore.

“Ovo je borba između njih. Ko će da bude važniji, da zauzme bolju poziciju, da za nešto budu zaslužni. Nemate zašta da budete zasluzni, samo ste obmanjivali narod. Ja ću narodu da kažem sve bez obzira na uvrede i psovke koje ću da čujem”, poručio je Vučić.

Rekao je da je spreman da odgovara i za sve što su predstavnici bivše vlasti radili i koga su doveli u zemlju ne pitajući, ali je rekao da javno postavlja pitanje:

“Za ovo od bušotina do samih istražnih prava ko je uzeo pare u Srbiji, pošto ih Srbija nije dobila, ko se to naplatio i strpao ih u džepove. Ja nisam, Srbija nije, a neko jeste”, poručio je Vučić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

mersin eskort - eskort - eskort izmir - ankara eskort - escort