Valjevo: Šabac je rešio problem aerozagađenja tako što je ugasio HE „Zorka“, a upalio „Farmakom“

U susretu sa grupom članova i simpatizera Demokratske stranke u Valjevu, koji je počeo stavljanjem zaštitnih maski na lice, Nebojša Zelenović, gradonačelnik Šapca i lider stranke „Zajedno za Srbiju” rekao je da je Valjevo jedan od najzagađenijih gradova, ne samo u Srbiji, već i u Evropi što je zastrašujuće. Zastrašujuće je još više što rukovodstvo Valjeva, na čelu sa dr Slobodanom Gvozdenovićem, gradonačelnikom, ne ulaže napore da to promeni.

Verovatno iz komšijskih obzira, ponudio je iskustvo Šapca u rešavanju ovog problema:

Šabac je jedini grad u Srbiji koji ima energetsku politiku. Pomaže građanima da reše problem aerozagađenja kroz pomoć u postavljanju termoizolacije na kućama kako bi se smanjila potrošnja fosilnih goriva. Ove godine uvodimo i promenu u javnom prevozu, sve sa ciljem da bude manje izduvnih gasova. Uz to, Valjevo bi moglo da koristi iskustvo Šapca u primeni obnovljivih izvora energije, rekao je Zelenović i pozvao Valjevo da u tom cilju zajednički podignu manji park ili drvored, kako su to već oni uradili, i zasadili dve hiljade stabala.

Ova Zelenovićeva izjava je, razumljivo, naišla oštro reagovanje Valjeva, a tim povodom oglasio se i gradonačelnik dr Gvozdenović koji je izjavio da ovo nije prvi put da čelnik Šapca dolazi u Valjevo da, na malo posećenim skupovima, priča razne gluposti koje nemaju veze sa istinom, a zatim dodao:

Bolje bi mu bilo, kada već dolazi u Valjevo, da nauči na našem primeru kako se upravlja i raspolaže budžetom. Da ga podsetim da je Valjevo, po proceni svetskih institucija, jedan od tri grada u Srbiji koji je po tome primer kako se u ovom poslu treba ponašati. Šabac, koji uzima kredite čak za dnevnu likvidnost i duguje čak dva svoja budžeta, ni po čemu nam ne može biti primer!

Komentarišući dalje Zelenovićevu tvrdnju da se u Valjevu nedovoljna pažnja poklanja rešavanju problema aerozagađenja, dr Gvozdenović kaže da se taj višedecenijski problem, ne samo Valjeva, već i mnogih gradova u Srbiji koristi samo u političke svrhe da bi se pokazalo kako u Valjevu vlast ne radi dovoljno.

Tačno je samo, dodaje dr Gvozdenović, da Šabac ima mnogo bolji geografski položaj nego Valjevo, kada je reč o aerozagađenju. Nalazi se u dolini reke Save, gde su ruže vetrova aktivne, što nije slučaj sa Valjevom, koje se nalazi u kotlini, a izgradnjom stambenog naselja „Kolubara 2“ zaustavljena je ruža vetrova. Uz sve to, Šabac je ovaj problem rešio tako što je ugasio najveći hemijski gigant u Srbiji – HI „Zorka“ iz čijih su dimnjaka kuljali oblaci štetnih supstanci. Umesto „Zorke“ šabačko rukovodstvo je, na čelu sa Dušanom Petrovićem, „upalilo“ Bogićevićev „Farmakom“ koji je ojadio srpske banke i zavio ih u crno.

Valjevo, inače, prema rečima dr Gvozdenovića, preduzima mnoge mere kada je u pitanju rešavanje problema aerozagađenja. Samo u poslednje dve godine priključili smo Opštu bolnicu, Dom zdravlja i druge velike objekte na sistem daljinskog grejanja – Toplanu. Dok je toplanom upravljala „Žuta družina“ ona je širila vrelovod tamo gde ne mogu da nađu korisnike. Bitno je da su oni novac potrošili radeći više za sebe, a manje za grad, tvrdi Gvozdenović. Nastojimo da problem aerozagađenja rešimo tako što ćemo Toplanu u potpunosti prevesti da koristi komprimovani gas. Građanima ćemo omogućiti da se pod povoljnim uslovima priključe na mrežu vrelovoda, što će dovesti do smanjivanja nekoliko hiljada individualnih kotlarnica koje su sada, uz saobraćaj, vodeći zagađivači vazduha u Valjevu. Primera radi, samo „Duplim trakama“ kroz Valjevo svakodnevno prođe od 14 do 16 hiljada vozila, što je više nego na graničnom prelazu na Batrovcima prema Hrvatskoj. Podaci o aerozagađenju nisu baš takvi kakvima se u javnosti predstavljaju. Nemamo dovoljno reprezentativnih mesta u gradu na kojima se meri stepen aerozagađenja. Neka od njih se nalaze čak na „Duplim trakama“ gde je stepen aerozagađenja ogroman, za razliku od delova grada gde je taj stepen znatno manji. Ono što nas raduje, kaže u razgovoru za  INFO 24 gradonačelnik Gvozdenović, to je najava iz Vlade Srbije da će gasovod iz pravca Obrenovca biti produžen do Valjeva što će znatno smanjiti aerozagađenje.

Sve u svemu, poručuje dr Gvozdenović, gradonačelnik Valjeva u osvrtu na tvrdnje Zelenovića, neka Šabac brine svoju brigu, a mi smo voljni da im pomognemo kako se vodi budžetska politika, ako im se pomoći može. Pozivamo ih da, pred televizijskim kamerama, razgovaramo o svim ovim temama, bez mešanja u njihove političke stavove. Da su mogli, oni bi sebi pomogli, a ne bi se posvađali i raspali, precizirao je u odgovoru gradonačelnik Valjeva dr Gvozdenović.

Jovan Stojić / INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *