Valjevo nije ugroženo poplavama

Zbog velikih padavina tokom jučerašnjeg dana i noći, koje su u gradu iznosile 39, a u selima i do 109 litara po kvadratnom metru, svi vodotokovi na teritoriji grada Valjeva su bili u porastu, ali prema poslednjim informacijama od 13 časova, opada nivo vode u rekama.Ipak, gradu Valjevu, naročito u gradskom delu ne preti opasnost od poplava, osim na pojedinačnim objektima na seoskom području, rečeno je na jutros održanoj sednici Štaba za vanredne situacije grada Valjeva.

Sve nadležne republičke i lokalne službe su u 24-časovnom dežurstvu i na terenu prate situaciju. Pored „Srbijavoda“ i „Erozije“, Odseka za vanredne situacije, Komunalne policije i gradska komunalna preduzeća su spremna da na pozive građana izađu i pomognu u otklanjanju problema. Ovim aktivnostima koordinira Štab za vanredne situacije grada Valjeva.

Kako je predstavnik JVP „Srbijavode“ rekao na današnjoj sednici, regulacija rečnih korita Kolubare i Obnice, kao i kapacitet hidroakumulacije i brana „Stubo – Rovni“ su doprineli da urbani deo Valjeva bude bezbedan i da mu ne preti opasnost od poplava. On je pohvalio danonoćno angažovanje svih nadležnih službi, koje su pratile situaciju i obilazile vodotokove 1. i 2. reda.

Prema rečima direktora JP „Kolubara“ Zorana Mitrovića, brana Stubo-Rovni može primiti veliku količinu vode, što doprinosi da naš grad bude bezbedan, ali se povećani vodostaj i problemi mogu očekivati duž toka reke Kolubare ispod Valjeva.

Značajno je povećan vodostaj Obnica i Gradac , ali prema izveštajima sa terena pojedinačna izlivanja ne prete da nanesu ozbiljnije štete građanima, njihovim objektima i infrastrukturi.

Ostale reke drugog reda, poput Ljubostinje, Krivošije, Banje, Rabasa, Đenovca, Perajice ne ugrožavaju okolna područja.

Vodosnabdevanje grada je uredno, uprkos velikom prilivu vode na stanici u Pakljama. Prema rečima predstavnika „Vodovoda“, pojačane su kontrole vode i ona je za sada bezbedna za piće.

Naloženo je Preuzeću za puteve „Valjevo“ da počne sa čišćenjem kanalne mreže pored puteva, kako bi putevi ostali prohodni.

S obzirom na to da su prognoze povoljne i da se očekuje već sutra prestanak padavina, nema elemenata za uvođenje vanrednih mera. Za sve pojedinačne probleme koji budu nastajali, građani se mogu obratiti na telefon 193, kao i Odseku za vanredne situacije na 243-273.

Sve službe će biti u pripravnosti 24 sata, sve dok ne prođe opasnost od poplava.

Prema poslednjim informacijama od 13 časova, vodostaj na rekama u našem gradu je u opadanju.

INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *