Valjevo drugo u Srbiji po broju zaraženih korona virusom

Valjevo je izbilo na drugo mesto u Srbiji po broju zaraženih od korona virusa, a nagli porast obolelih, navodi Zavod za javno zdravlje Valjeva, u vezi je sa klasterom obolelih sa jedne privatne proslave u okolini Valjeva, gde je bilo oko 60 gostiju, duplo više od dozvoljenog broja.

Od njih 60, korona virus je potvrđen kod 25 učesnika, a pored toga korona se raširila i iz jednog manjeg klastera, trgovine u kojoj je otkriveno osam inficiranih, a potom su i četiri člana jedne porodice inficirana kontaktom sa dokazanim izvorom infekcije, rođakom iz Beograda koji im je bio u poseti, prenosi Blic.

To su, međutim, dokazani slučajevi kojima je Zavod ušao u trag, a nezvanične, ali pouzdane informacije govore da je u Valjevu ili kako ga Blic naziva “srpskom Vuhanu” i okolini tokom septembra i oktobra organizovano još najmanje desetak proslava, što u zatvorenom prostoru, što pod šatrama, sa više od 50 okupljenih na jednom mestu.

“Inspekcije su svakako trebale da reaguju, ali da li su to učinile, to ne znam. Naš posao je da pratimo i izolujemo kontakte. Ono što kao građanin vidim jeste da ima kršenja, kao i svuda u Srbiji”, izjavila je direktorka Zavoda Marija Gavrilović.

Potvrdan odgovor da je bilo proslava sa više od 30 okupljenih, dao je gradonačelnik i komandant Štaba za vanredne situacije Lazar Gojković, koji dodaje da je naložio svim inspekcijama da pojačaju kontrole svih ugostiteljskih objekata, kao i mogućih objekata i sala koje se koriste za proslave i okupljanja većeg broja ljudi.

INFO 24 / Tanjug / Foto: EPA 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *