Vakcinisanim starijim licima dozvoljene posete u domovima

Кorisnicima ustanova za smeštaj starih lica u Srbiji koji su prošli kompletnu proceduru vakcinacije biće omogućene posete u kontrolisanim uslovima i uz poštovanje svih epidemioloških mera, kaže Saša Ristović, sekretar Udruženja privatnih ustanova socijalne zaštite.

Brojke pokazuju da smo dobro odradili svoj posao, kaže Saša Ristović, sekretar Udruženja privatnih ustanova socijalne zaštite. On navodi da sada revakcinisani korisnici domova za stare imaju mogućnost da ih njihovi bližnji posete.

Gostujući u jutarnjem programu Studija B, on je naveo da je od početka pandemije, Srbija pokazala da može da bude organizovana kao i da se izbori sa teškim virusom.

Ristović kaže da je u početku bilo straha kada su iz Evrope i sveta stizale brojke preminulih, ali naglašava da se naša zemlja veoma brzo i dobro organizovala u borbi sa pandemijom koronavirusa.

Podsećamo, vakcinacija u državnim, kao i u privatnim domovima za stare u Srbiji počela je 24. decembra prošle godine.

Kisić: Očekujemo popuštanje mera u gerontološkim centrima

Izvesno je da će lepši vremenski uslovi, kao i vakcinacija protiv virusa korona, dovesti do relaksacije postojećih epidemioloških mera u gerontološkim centrima, izjavila je danas ministarka za rad Darija Kisić Tepavčević.

Ona je danas u Šapcu rekla da će uskoro moći da se organizuju posete i na otvorenom, te istakla da su korisnici u staračkim domovima pokazali odgovornost, savestnost i strpljenje.

„Ovde su mere bile i te kako restriktivne, pa će se u narednom periodu omogućiti i njihovo relaksiranje. Sada polako dolazi vreme za postepeno vraćanje u normalnije životne tokove“, rekla je ministarka novinarima.

Navela je i da korisnici mogu da imaju posete uz strogo kontrolisane uslove i uz poštovanje svih preventivnih mera, i da se izrađuju preporuke o mogućnostima njihovih izlazaka.

Kisić Tepavčevićeva podsetila je i da su u prošloj godini korisnici domova mogli da izađu napolje, ako je to zdravstveno stanje dozvoljavalo, ali da je svaki povratak zahtevao negativan PCR test i izolaciju od 14 dana u posebnom delu gerontološkog centra.

„To su sve mere koje su se poštovale u prethodnom periodu“, istakla je ona.

Kako je navela, pre više od dva meseca resorno ministarstvo je omogućilo da gerontološki centri na nedeljnom nivou pribavljaju antigenske testove, koji otkrivaju i sve asimptomatske nosioce virusa korona.

Na taj način se sprečava širenje infekcije, dodala je ministarka.

Ona je danas u Šapcu obišla Gerontološki centar i preduzeće za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom Novitas Consult.

INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

süperbetin giriş - Dumanbet -

Dinamobet