Užička komplet lepinja – najbolja na svetu

Užička lepinja,  komplet lepinja, ili „lepinja sa sve“, specijalitet je užičkog kraja. Poznata na daleko, kao dobro i kalorično jelo, prvo je što putniku namerniku skrene pažnju kada dođe u grad na Đetinji. A kako svi kažu, od nekoliko desetina mesta gde se sprema, najbolja je kod Šuljage. I ta priča traje već više od pola veka.

“Najverovatnije je da smo najbolji, jer postojimo samo sto godina, kroz osmeh za INFO 24 kaže Dragan Lazić, vlasnik pekare Šuljaga i dodaje: “Komplet lepinja je ovde izmišnjena, prva je ovde napravljena i kroz sve ove godine, ništa nismo menjali. Kakva je bila prva, takve su sve ostale. A dobra je jer se lepinja peče u peći na drva, sa puno ljubavi, bez aditiva… I zaista se puno trudimo da sve bude u redu”.

Dakle, domaća lepinja, pečena na drva, premaže se kajmakom i jajetom, dopeče u pećnici, a zatim zalije pretopom. A kod Šuljage, red po ceo dan. Od ponedeljka do subote popodne, smenjuju se na po pet minuta, da za pultom u pekari, pojedu lepinju sa sve i popiju jogurt. A zašto baš ovde…

“Ja kao Užičanin dolazim ovde na lepinju još od srednjoškolskih dana. Naročito je to bilo posle noćnih izlazaka, pa oko jedan sat ujutru… Tad je najbolja”, kaže jedan Užičanin.

“Ovde dolazim jer je lepinja najbolja u gradu. Najlepša je i najukusnija i takva mi najviše odgovara”, kaže jedan od mnogih koji su jutros ovde doručkovali.

“Ja sam sa sela i kad god siđem u grad, prvo dođem na Šuljaginu lepinju. Bolje lepinje u gradu nema, ali i na strani. A najbolja je zbog ukusa i tradicije”, kaže jedan stariji čovek.

Komplet lepinja / Foto: INFO 24

Milijana u Šuljaginoj pekari radi već 21 godinu, i kaže da, iako posla ima baš puno, nije se umorila.

“Radimo  puno, trudimo se i volim ovoj posao. Svi su čuli za našu komplet lepinju, koja se peče na drva i kažu da je predivna. Zato se uvek i vraćaju kod nas”, kaže Milijana Cvetić iz pekare Šuljaga.

Mnogo priča nastalo je baš ovde, u Šuljaginoj pekari, a nekako su najzanimljivije one kada neko prvi put proba lepinju.

“Skoro nam je došao jedan mali dečak i onako stidljivo  kaže da neće da proba lepinju. Ja ga pitam zašto, a on kaže da nikad to nije jeo. Ja ga nagovorim da proba i čim je pojeo prvi zalogaj, odmah su mu okice zasijale”, sa ponosom nam priča Dragan Lazić, vlasnik pekare Šuljaga.

Osim po tradiciji, Šuljagina lepinja poznata je i po tome kao najveća na svetu, a kao takva, pravi se svake godine za užički Žestival. Poslednje dve, bile su teške po 15 kila, i u prečniku od po više od metra. 

Nada Dželebdžić / INFO 24 / Foto: INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *