Užice: Sufinansiranjem vantelesne oplodnje ulažemo u budućnost

Grad Užice je, i u toku ove godine, rapisao dva javna poziva za vantelesnu oplodnju. Jesenji javni poziv je završen, i na njega se  prijavilo sedamnaest bračnih parova. Od njih, šesnaest je ispunilo sve potrebne uslove i dobilo po 200.000 dinara.

„Iako smo mi kao gradska uprava doneli odluku da ćemo sufinansirati po pet bračnih parova kada je u pitanju vantelesna oplodnja, ipak smo prihvatili da sve parove, koji ispunjavaju uslove, uvrstimo u realizaciju. Čak imamo i jednu radosnu vest,a to je da, u toku trajanja javnog poziva, dva bračna su već započela postupak vantelesne oplodnje i doneli nam lepe vesti da je sve bilo uspešno. Tako sada jedna naša sugrađanka nosi blizance, a druga jedno dete“, sa ponosom za INFO 24 ističe Vidoje Drndarević, član gradskog veća zadužen za oblast brige o porodici, zdravstva i socijalne politike.

Inače, grad Užice od 2013. godine, i to dva puta godišnje, raspisuje javni poziv za sufinansiranje vantelesne oplodnje, a za ove namene, iz gradskog budžeta, godišnje se izdvaja oko četiri miliona dinara. Po rečima Vidoja Drndarevića, ovakvo finansiranje je ulaganje grada u budućnost.

„Sve ovo što mi radimo, treba ipak da stvorimo nove goneracije koje će nas naslediti i nastaviti dalje rad. Jer, ako nemamo dece, stanovnika i novih Užičana, onda se postavlja pitanje – za koga mi radimo?“, ističe Drndarević.

On dodaje da u ovu vrstu sufinansiranja treba ulagati na sve moguće načine, počev od države do lokalnih samouprva, i navodi podatak  da u Srbiji trenutno oko 400.000 bračnih parova nema mogućnost da dobije potomstvo prirodnim putem.

„Ako već moraju da idu na veštaču oplodnju, hajde onda da se svi udružimo i damo doprinos na svoj način. Jer, medicina to može kroz svoj deo posla, a država i lokalne samouprave kroz finansijsku pomoć i da se borimo da procenat uspešnosti bude što veći, kako bi imali što više dece“, ističe Vidoje Drndarević.

Kada je u pitanju grad Užice, u prošloj, 2018. godini, rođeno je svega 597 beba, a do 1. decembra ove,  rođeno je 586. Obzirom na veličinu grada, broj novorođenih beba je mali i zabrinjavajući, pa se iz užičke gradske kuće nadaju da će mere podrške za vantelesnu oplodnju uroditi plodom.

Nada Dželebdžić / INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *