Užice ipak nije uvelo vanrednu situaciju

Gradski štab za vanredne situacije grada Užica danas  ipak nije proglasio vanrednu situaciju. Pratiće se broj novozaraženih u naredna dva dana, pa će shodno tome biti donešena odluka, naglasio je gradonačelnik Tihomir Petković. Po najnovijim podacima, broj obolelih u gradu na Đetunji je 167, od čega 84 za samo četiri dana.

Sednica gradskog štaba za vanredne situacije grada Užica

Gradski štab za vanredne situacije danas je doneo  niz mera – obavezno je nošenje zaštitnih maski u zavorenom prostoru, trgovinskim radnjama, javnim ustanovama ,  na gradskoj pijaci i u javnom prevozu, u ugostiteljskim objektima ne mogu se organizovati muzičke i zabavne manifestacije, proslave i porodična okupljanja, obavezna je socijalna distanca od 2 metra u radnjama, a predlog je da radno vreme ugostiteljskih objekata bude do 22 časa.

Tihomir Petković, gradonačelnik Užica

„Razmišljali smo da skratimo to radno vreme, ali smo želeli da pružimo priliku i građanima Užica, a pre svega vlasnicima ugostiteljskih objekata da mogu da, manje više, gotovo nesmetano nastave rad i zarađivanje nvca”, kaže“  Tihomir Petković, gradonačelnik Užica.

Situacija u gradu na Đetinji govori da je Užice verovatno novo žarižte COVID – 19, jer samo od petka do danas taj broj je 84, što je polovina od broja obolelih od početka pandemije.

dr Vlatka Stevanović, direktorka ZZJZ

„Ja mislim da je ovo okupljanje, koje je bilo zadnjih dana u zatvorenom prostoru, dovelo do ovakve situacije. Nisu poštovane preporučene mere, tako da je sada sve na nama – da poštujemo mere i videćemo šta će se dešavati u narednom periodu“, naglašava   dr Vlatka Stevanović, direktorka ZZJZ.

Užička bolnica još uvek nije postala kovid bolnica, ipak, broj hospitalizovanih pacijenata naglo je povećan – 34 ljudi se leči iz celog Zlatiborskog okruga.

dr Jelena Raković Radivojević, direktorka bolnice Užice

„To su pacijenti koji sada imaju blažu kliničku sliku, s tim što imamo 9 pacijenata sa težom kliničkom slikom, od čega se četvoro nalazi na respiratorima. Ostalih pet za sada imaju pomoć, ali to ne znači da im se stanje neće pogoršati“, kaže  dr Jelena Raković Radivojević, direktorka bolnice Užice.

I u Užicu je među novoobolelima najveći broj mladih, a direktorka bolnice naglašava da, iako je situacija u ovoj zdravstvenoj ustanovi nezavidna, pacijentima će biti obezbeđeno sve što je neophodno, i kada je dijagnostika u pitanju, ali i terapija. 

Sve navedene mere počinju sa primenom sutra ujutru od 6 časova, a u naredna dva dana pratiće se situacija o broju novoobolelih, pa će shodno tome biti određeni kriterijumi  za proglašenje vanredne situacije.

Za INFO 24 iz Užica, Nada Dželebdžić, Foto: INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *