Užice dobilo sredstva za otvaranje jedinstvenog upravnog mesta

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić potpisao je juče ugovore sa šest gradova i opština, koji su dobili ukupno 45 miliona dinara za otvaranje jedinstvenog upravnog mesta.

Ugovore su potpisali Kuršumlija (8,5 miliona dinara), Stara Pazova (8,5 miliona dinara), Užice (8 miliona dinara), Gornji Milanovac (7,5 miliona dinara), Vlasotince (6,5 miliona dinara) i Rača (6 miliona dinara).

„Jedinstveno upravno mesto treba da postane veza građana sa svim organima sa kojima oni kao stranka moraju da komuniciraju radi završavanja nekog posla, odnosno ostvarenje jednog ili više prava i obaveza, bilo da žele da ostvare pravo na dečji dodatak, besplatan vrtić, naplatu za porodilje, ozakonjenje objekta, registraciju skupštine stanara“, kazao je Ružić.

On  je istakao da je sve veće interesovanje lokalnih samouprava za uspostavljanje Jedinstvenog upravnog mesta što pokazuje da svi uviđaju da to donosi dobrobit za građane.

“Ove godine je bila duplo veća zainteresovanost u odnosu na broj opština kojima su dodeljena sredstva što je ohrabrujući podatak”, rekao je on.

Prošle godine za pilot projekat podrške uspostavljanju jedinstvenog upravnog mesta bilo je izdvojeno 52 miliona dinara, a sredstva je dobilo osam lokalnih samouprava.

„Važno je da uvedemo ovaj jednošalterski sistem u svakoj opštini i gradu u našoj zemlji, kako bi građani, ma gde god se susreli sa administracijom, uvek dobili jednak nivo kvaliteta, ljubaznosti, profesionalnosti“, rekao je ministar.

Kao dobar primer, naveo je Lazarevac, kao prvi grad koji je u septembru otvorio Jedinstveno upravno mesto i svojim građanima ponudio jedno mesto, na kome mogu brzo i efikasno da završe svoje poslove.

„Reforma javne uprave je  u centar stavila građanine, građanke i privredu i sve promene krojimo po onome što su njihove potrebe – odnosno krojimo Upravu po meri svih nas. Takav stav pokazali smo kreirajući različite zakone, kroz proces digitalizacije, a učvrstićemo ga i kroz novu Strategiju reforme javne uprave za period do 2030. godine“, istakao je ministar Ružić.

INFO 24 / FOTO: mduls.gov.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *