Užice dobilo 18 miliona dinara za mere populacione politike

Grad Užice i Ministarstvo bez portfelja zaduženo za demografiju i populacionu politiku, potpisali su ugovor o dodeli bespovratnih sredstava za sufinansiranje mera populacione politike. Ovim ugovorom sufinansiraće se mere usklađivanja rada i roditeljstva, snižavanje psihološke cene roditeljstva, očuvanje i unapređenje reproduktivnog zdravlja i edukacija iz oblasti populacione politike.

Ukupna vrednost bespovratnih sredstava iznosi oko 18 miliona, dok je učešće Grada oko 3,7 miliona dinara. Sredstvima će, između ostalog, biti finansirana dogradnja radne sobe u vrtiću Maslačak u Sevojnu, nabavka tri vozila za patronažnu službu, nabavka ultrazvuka za EHO kukova, ali i upošljavanje mladih majki i jačanje međugeneracijske saradnje u seoskom turizmu i škola roditeljstva u Domu Zdravlja Užice.

Osim Užica sredstva je dobilo još 87 lokalnih samouprava, čiji su projekti prihvaćeni na javnom pozivu.

“Za ovu namenu iz budžeta smo obezbedili 650 miliona dinara, za sufinansiranje do 85 odsto ukupnih troškova. Najviše sredstava, oko 292 miliona dinara, opredeljeno je za adaptaciju i sanaciju objekata predškolskih ustanova i igrališta. Na ovaj način stvoriće se uslovi da se prošire kapaciteti i smanje liste čekanja u vrtićima širom zemlje” istakla je ovim povodom Slavica Đukić Dejanović ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku.

Za nabavku medicinske opreme za opremanje odeljenja ginekologije i pedijatrije opredeljeno je oko 79 miliona dinara, za 31 jedinicu lokalne samouprave, kao i 29 vozila za potrebe patronažnih službi, u iznosu od oko 77 miliona dinara. U 58 gradova i opština sufinansiraće se osnivanje ili osnaživanje savetovališta za trudnice, reproduktivno zdravlje, škole roditeljstva i savetovališta za mlade, u visini od skoro 80 miliona dinara, a oko 13 miliona dinara namenjeno je za kupovinu kuća za mlade bračne parove.

Na javni poziv stigle su 123 prijave, koju je podnelo 120 gradova i opština. Na osnovu liste vrednovanja i rangiranja, sufinansiraće se projekti 88 jedinica lokalne samouprave, i to: 26 u Vojvodini, 38 u regionu Šumadije i Zapadne Srbije i 24 u Južnoj i Istočnoj Srbiji.

INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *