Uvedena nova procedura u Kraljevu: Ultrazvučni pregled kukova kod novorođenčadi u Domu zdravlja

U Službi za zdravstvenu zaštitu dece predškolskog i školskog uzrasta Doma zdravlja Kraljevo nedavno je uvedena potpuno nova procedura u radu, a to je ultrazvučni pregled kukova kod novorođenčadi kojim se prati razvoj kukova kao i razvojni poremećaji kuka u ranom uzrastu.

Ultrazvučni aparat Dom zdravlja Kraljevo dobio je od Ministarstva zdravlja i on u potpunosti ispunjava sve potrebe za obavljanje ovakve vrste pregleda.

Razvoj kuka počinje u 4. mesecu bebinog života, a završava u 18 mesecu. To znači da se beba rađa sa nezrelim kukom i potrebno je pratiti razvoj. Skrining je obavezan već u prvom mesecu, ali ukoliko se sa navršena 2 do 3 meseca pojavi sumnja na displazne promene, nezrelost kuka itd. odojče dobija uput za pregled kod dečjeg hirurga. Naši pedijatri su prošli dodatnu edukaciju za rad na ultrazvučnom aparatu, a ogromnu podršku imali smo od dr Ninoslava Begovića sa Instituta za majku i dete u Beogradu zahvaljujući kome smo ovu priču „postavili na zdrave noge – ističe dr Nataša Milenković, načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu dece predškolskog i školskog uzrasta.

Po njenim rečina, ultrazvučni pregled kukova traje svega nekoliko minuta, slika na aparatu je jasna i štampani format ostaje u bebinom kratonu radi daljeg praćenja razvoja kukova.

Roditelji su vrlo zadovoljni jer je jednim pregledom skraćen put za pregled odojčadi. U našoj službi, po rođenju bebe, mogu da obave i prvi pregled i vakcinaciju, a sada i pregled kukova – dodaje dr Milenković.

Za sada su tri pedijatra završila neophodnu edukaciju za ultrazvučni pregled kukova, a zbog zainteresovanosti i drugih pedijatara, očekuje se da u narednom periodu taj broj bude i veći.

INFO 24 / Kurir / Foto: Dado Đilas (Ilustracija)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *