Utvrđen prostorni plan za Moravski koridor

Kraljevo – Vlada Republike Srbije utvrdila je uredbom prostorni plan za izgradnju Moravskog koridora, auto-puta E-761, deonica Pojate-Preljina, objavljeno je u Službenom glasniku.

U ovom planu detaljno se navodi korišćenje, uređenje i zaštita zemljišta ovog koridora na delovima teritorija Kruševca, Kraljeva i Čačka i opština Varvarin, Vrnjačka Banja, Trstenik i Ćićevac.

Opisuje se trasa budućeg auto-puta, čija izgradnja je počela u decembru prošle godine u mestu Jasika u blizini Kruševca te se, između ostalog, kod petlje ,,Preljina“ predviđa izgradnja objekta za potrebe hitne pomoći i vatrogasne jedinice, kako bi se odatle, u slučaju potrebe, moglo najbrže reagovati kako na Koridoru 11 tako i na auto-putu Pojate-Preljina, ,,Ovaj centar bi mogao da sadrži i heliodrom“, navodi se u dokumentu.

Autoputem biće povezana sva tri okruga: Rasinski, Raški i Moravički, odnosno više od pola miliona ljudi koji žive u Centralnoj Srbiji.

Takođe, u analizi se daje pregled stanja na terenu u vezi životne sredine u zoni Zapadne Morave i navode ograničenja u pogledu kvaliteta životne sredine te se kaže da postoje periodične poplave i bujice, neregulisano pitanje odvođenja otpadnih voda, veliki broj nehigijenskih smetlišta…

Na trasi budućeg koridora biće izgrađene brojne telekomunikacione stanice, parkirališta i odmarališta, marketi, regulacije toka i pritoka Zapadne Morave, izgrađeni mostovi i drugi prateći objekti.

INFO 24 / GZS / Foto: GZS

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *