Usvojen Zakon o Memorijalnom centru “Staro sajmište”

Skupština Srbije usvojila je više zakona, izmena i dopuna Zakona, među kojima su – Zakon o Memorijalnom centru “Staro sajmište” kojim se osniva ustanova koja će biti posvećena kulturi sećanja na žrtve i istorijske događaje koji su se desili na prostoru današnjeg Starog sajmišta. Poslanici su usvojili i izmene i dopune Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova, kao i Zakon o potvrđivanju sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije.

Memorijalni centar “Staro sajmište” će obavljati poslove prikupljanja, sređivanja, čuvanja, izlaganja, održavanja i korišćenja, istraživanja i prezentovanja muzejskih, arhivskih i filmskih dokumenata i predmeta.

Usvojen Zakon o Memorijalnom centru

Memorijalni centar biće mesto i za obrazovno-vaspitne, naučno-istraživačke i izdavačke poslove kao i organizovanje manifestacija i akcija negovanja sećanja na žrtve i logora Zemun, ali i prolaznog logora “Topovske šupe” na beogradskom trgu Autokomanda.

Zakonom je predviđena eksproprijaicija nepokretnosti na prostoru Starog sajmišta za potrebe memorijalnog centra.

Zakonom se predviđa se osnivanje istoimenog centra s ciljem negovanja sećanja na žrtve nacističkog koncentracionog logora na nekadašnjem Beogradskom sajmištu, Jevrejskog logora Zemun i Prihvatnog logora Zemun.

Memorijalni centar obuhvataće odgovarajući prostor na levoj obali Save, odnosno područje nekadašnje Bežanijske bare, uključujući kulturno dobro “Staro sajmište” i njegove zaštićene okoline, kao i odgovarajući prostor Jevrejskog prolaznog logora “Topovske šupe”.

Rešenja katastra i eletronskom poštom

Poslanici su usvojili i izmene i dopune Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova, kojima će se ubrzati upis u katastar i dostava rešenja od katastra nepokretnosti.

Ubuduće se rešenje katastra dostavljati na tri načina, a jedan od njih je eletronskom poštom.

Sva rešenja koja se ubuduće budu donosila u katastru istog časa po potpisivanju će biti objavljena na sajtu Republičkog geodetskog zavoda, što znači da oni koji su predali zahtev za upis nepokretnosti, moći će prema broju predmeta da pretražuju predmete.

Rok od 30 dana do pravosnažnosti počeće da teče kada rešenje bude objavljeno na sajtu.

Zakon predviđa i da se rešenje dostavi i putem poštanskog operatera, međutim, ukoliko poštar ne nađe stranku na adresi i ne uspe da uruči rešenje odmah pri dolasku, ostavlja obaveštenje da će svoje rešenje moći da preuzme u pošti i to u narednih 15 dana, a ne u 24 časa kako je sada predviđeno.

Kada je reč o upisu, stranke neće morati ni da podnose zahtev, neće morati ni da podižu rešenje za određenu vrstu zabeležbi i neće morati da plaćaju taksu.

Nastavak inicijative “mini-šengen”

Skupština Srbije potvrdila je Sporazum između Srbije i Severne Makedonije o uzajamnom priznavanju kvalifikovanih usloga od poverenja.

Ministar finansija Siniša Mali je ocenio u raspravi da bi potvrđivanje Sporazuma trebalo da ima uticaja na privredne subjekte obe zemlje koji će u međusobnoj poslovnoj saradnji preći na elektronsko poslovanje, koje je brže i efikasnije od klasičnog.

“Međusobno priznavanje takođe znači da će građani i privredni subjekti iz jedne zemlje moći da koriste onlajn usluge druge zemlje, odnosno moći će da se identifikuju putem svojih šema elektronske identifikacije koji su podjednako prihvaćeni u obe zemlje”, istakao je ministar.

Rekao je i da će onlajn usluge jedne zemlje biti dostupne i u drugoj zemlji što će pozitivno uticati na privredni razvoj obe zemlje.

Takođe, usvojen je i Zakon o potvrđivanju dodatnog protokola 6 o trgovini uslugama sporazuma o izmeni i pristupanju sporazumu o slobodnoj trgovini u Centralnoj Evropi.

“Smisao i osnovni motiv za unapređenje međusobne saradnje i bliže povezivanje u našem regionu jeste ukupan razvoj i modernizacija naših društava, odnosno dobrobit svih naših građana”, naveo je tada Mali.

Mali je objasnio da je cilj da svi naši građani lakše komuniciraju, da se lakše povezuju, putuju, pronalaze posao i da kupuju proizvode iz neposrednog okruženja bez nepotrebnih nameta.

Istovremeno, naglasio je Mali, Porotkol 6 Sporazuma CEFTA odnosi se na liberalizaciju trgovine uslugama, a na taj način proširuju se mogućnosti za unapređenje ekonomske saradnje u regionu Zapadnog Balkana.

Potvrđen sporazum sa EAEU

Poslanici su usvojili i Zakon o potvrđivanju sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije i njenih država članica kojima se predviđa pristup tržištu od preko 180 miliona ljudi.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je u raspravi da se tim sporazumom ne ugrožava evropski put Srbije.

“Evropska unija ne samo da je prvi spoljnopolitički cilj Srbije, već je i prvi spoljnotrgovinski partner sa kojim ostvarujemo 65 odsto ukupne trgovine, dok je sa zemljama EAEU taj procenat oko sedam odsto”, rekao je Mali u raspravi.

Ministar je naglasio da treba da imamo u vidu da se oko 90 odsto ukupne trgovinske razmene Srbije sa zemljama EAEU odnosi na Rusiju.

“Sporazum sa EAEU nije koristan samo za naše privrednike koji posluju sa zemljama EAEU, on je istovremeno i važan motiv za dolazak stranih investitora i ulagača”, rekao je Mali.

Oko miliona evra za preduzetništvo i nauku

Skupština Srbije usvojila je Zakon o potvrđivanju sporazuma o zajmu između Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj koji predviđa ulaganje od oko 43 miliona evra u razvoj preduzetništva, Fonda za nauku i naučno istraživanje.

Fondu za nauku je opredeljeno je 22,5 miliona evra, za reforme instituta za istraživanje i razvoj osam miliona evra i za program saradnje sa srpskom naučnom dijaposrom 3,5 miliona evra.

Skupština je potvrdila i Zakon o potvrđivanju sporazuma o zajmu za projekat izgradnje toplovoda Obrenovac – Novi Beograd, između kineske Eksport-Import banke, kao zajmodavca i Republike Srbije, koju zastupa Vlada Republike Srbije postupajući preko Ministarstva finansija, kao zajmoprimca.

Ugovorena cena projekta iznosi oko 193 miliona evra, a iznos kredita je oko 164 milionae evra, što predstavlja 85 odsto cene ugovora.

Početkom rada toplovoda Obrenovac – Novi Beograd postiže se apsolutna pouzdanost rada sistema daljinskog grejanja Beograda.

Isporuka toplotne energije iz Obrenovca trajno će rešiti i probleme koji se pojavljuju nekoliko poslednjih godina, a vezani su za kraće hladne periode tokom maja i septembra i potrebu za grejanjem i van perioda grejne sezone.

Izgradnjom toplovoda doć će i do smanjenja štetnih emisija iz postrojenja “Beogradskih elektrana”, što će dovesti do poboljšanja u očuvanju životne sredine i čistog vazduha.

INFO 24 / RTS / Foto: Dimitrije Groll/Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *