Unapređenje položaja osoba sa invaliditetom jedan od prioriteta u radu Ministarstva

Unapređenje položaja osoba sa invaliditetom jedan je od prioriteta u radu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a posebna pažnja posvećuje se i njihovom zapošljavanju, rekla je državna sekretarka Stana Božović na konferenciji povodom obeležavanja 12. oktobra – Svetskog dana borbe protiv artritisa, koju je organizovalo Udruženje obolelih od reumatskih bolesti Srbije u saradnji sa Udruženjem reumatologa Srbije.

Božović je naglasila da će Ministarstvo i u narednom periodu nastaviti da pruža punu podršku osobama sa invaliditetom i organizacijama koje ih okupljaju.

Istakla da je državna politika, politika predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Vlade Republike Srbije, zaštita pripadnika svih ugroženih kategorija društva u Srbiji i da je na tom polju dosta urađeno u prethodnom periodu.

Kako je dodala, jedno od najvažnijih pitanja za sve građane je pitanje rada i ekonomske egzistencije, u čemu država pruža veliku podršku.

Božović je ukazala da je zapošljavanje osoba sa invaliditetom deo i Strategije zapošljavanja za period 2021-2026. godine i pratećeg Akcionog plana, a da su tome posvećene i mere aktivne politike zapošljavanja.

U 2021. godini iz Budžeta Republike Srbije izdvojeno je 625 miliona dinara za podršku preduzećima koja zapošljavaju osobe sa invaliditetom, kao i 468 miliona za zaštitu i podršku programskim aktivnostima osoba sa invaliditetom, dok je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja preko Nacionalne službe za zapošljavanje opredelilo 550 miliona dinara za podršku zapošljavanju osoba sa invaliditetom.

„Veoma nam je važno da kao Ministarstvo damo podršku i motivaciju osobama sa invaliditetom, da bi u skladu sa svojim mogućnostima i kompetencijama mogle da nađu posao. Njihove veštine, znanje, motivacija i kompetencija su bitni, ali isto tako i  senzibilizacija društva, poštovanje različitosti, solidarnosti i humanosti u podršci ovim ljudima“, navela je Božović i podsetila da je 2009. godine donet Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom, koji je, kako kaže, pokazao dobre rezultate.

Božović je ukazala i na veoma povoljne rezultate koji su ostvareni na polju smanjenja nezaposlenosti u Republici Srbiji, ističući da je pre 2012. godine u Srbiji procenat nezaposlenosti bio skoro 27 odsto, dok je danas procenat nezaposlenosti ispod 10 odsto, što je pokazatelj odgovorne, posvećene politike koja je u funkciji unapređenja životnog standarda, rada, a pre svega zdravstvene zaštite svih građana i građanki Republike Srbije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *