Ukroćen Rabrenovački potok

U opštini Priboj uspešno realizovan projekat “Uređenje vodotokova drugog reda” čime su u potpunosti uređeni Rabrenovački i potok Rečica, kao i značajan broj manjih potoka bujičara, a koji se ulivaju u reku Lim.

Izgrađene brane odnosno ustave na Rabrenovačkom potoku u MZ Rača danas, 19. novembra, obišlo i rukvodostvo opštine Priboj i izrazilo zadovoljstvo uspešno završenim poslom, ali naznačilo i druge investicije koje slede u ovoj mesnoj zajednici.

Rabrenovački potok je u prethodnim godinama i decenijama povremeno kad krene bujica iz brda i potok prosto podivlja, znao da donese velike nevolje žiteljima oko 30 domaćinstava u njegovom završnom vodotoku, potogotovu u naselju Donji Rabrenovac. Bujica je znala prosto da nosi sve pred sobom, da ošteti imanja, kuće i pomoćne objekte, onemogući normalan život i svakodnevno funkcionisanje.

Od ove jeseni, to bi trebalo da bude iza njih. Opština Priboj je ove jeseni uspešno privela kraju projekat Uređenja vodotokova drugog reda, čime je uz potok Rečica u istoimenom naselju dugoročeno ukroćen i Rabrenovački potok izgradnjom dve betonske ustave na nekoliko stotina metara, pre pomenutog naselja, pa žitelji Donjeg Rabrenovca više neće imati razloga da strepe za svoje kuće i imanja, pre svega u nizvodon delu potoka sve do Lima.

Realizacija projekta “Uređenje vodotokova drugog reda” koštala je 100 miliona dinara bez PDV-a, a sredstva je obezbedila Vlada Srbije preko svoje Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima. Zadovoljstvo kvalitetom izvedenih radova, firme “Karadžić” iz Pribojske Banje izrazili su i čelni ljudi opštine Priboj, predsednik i njegov zamenik, Lazar Rvović i Saša Vasilić, kao i Zdravko Pešut direktor JP za uređenje građevinskog zemljišta i razvoj Priboj koji su danas i započeli obilazak gotovo svih sela i mesnih zajednica u našoj opštini gde će razgovarati sa građanima i u direktnom kontaktu oslušnuti njihove potrebe i zahteve čuti da li je nešto dobro urađeno, i ako nije obrazložiti – zašto nije, a naznačiće se i realni planovi do kraja godine, a pogotovu oni – za naredno leto.

Izgradnjom druge ustave na Rabrenovačkom potoku u potpunosti su završeni u ovoj godini planirani radovi na uređenju vodotokova drugog reda, privedena je kraju i izgradnja obaloutvrde na levoj obali Lima na Banjskom čamcu, pročišćavanje manjih potoka, propusta i kanala odrađeno je još tokom leta, a već se priprema i dokumentacija za slične projekte u narednoj godini.

Realizacijom sličnih projekta u prethodnim godinama i onih koji slede u narednoj godini u opštini Priboj je tako sve više uređenih vodtokova, a time i sve manje razloga za strepnju njenih građana za bezbednost svoje imovine upravo od mogućih bujičnih i poplavnih talasa.

Zlatibosrke Novine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *