Ugrožavanje mira i sankcije bio bi strašan problem za Srbiju

Sve što bi ugrozilo stabilnost, mir i poredak i uvelo bilo kakve sankcije, pravilo bi strašan problem za Srbiju, izjavio predsednik Srbije na pitanje kakve pritiske očekuje na Srbiju zbog KiM.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je tako odgovorio na pitanje novinara da objasni svoju izjavu da posle ukidanja kosovskih taksi možemo očekivati strahovite pritiske na našu zemlju da priznamo Kosovo, odnosno da im se da stolica u UN.

Upitan, takođe, čime bi mogli da nas ucenjuju, Vučić je rekao kratko: repertoar je širok.

„Ja to ne mogu da prihvatim. A, da li mogu da prihvatim? Pa, pokazao sam i 2013. kada nisam prihvatio da Kosovo uđe u UN. Tako da je teška situacija za nas, da niste pametni“, rekao je Vučić.

Poručio je da ne želi u toj teškoj situaciji da sluša pridike od onih koji nemaju ništa da ponude, već samo znaju da kritikuju iako su sve ranije uništili i prihvatili i to uporedio sa znanjem da se „rasture kockice,“ a neznanjem da se sklope.

“ A, mi moramo da sklopimo kockice i da zidamo svoju palatu, svoju državu, na najlepši način“, poručio je Vučić.

KiM će biti dominantna tema u Vašingtonu

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio da će u razgovoru sa američkim zvaničnicima, tokom boravka u Vašingtonu, pitanje Kosova i Metohije nesumnjivo dominantna kao tema, a da će se on boriti za interese Srbije.

„Imaću mnogo važnih razgovora“, rekao je Vučić, dodajući da o tome može da govori tek sutra i prekostura, kada putuje u Vašington.

„Šta god da bih vam rekao… svakako će Kosovo biti dominantna tema u razgovoru sa američkim zvaničnicima“, rekao je Vučić novinarima upitan za posetu SAD.

Predsednik Srbije je naveo i da će za zvaničnicima SAD razgovarati i o drugim važnim pitanjima, bilateralnih odnosa, ekonomskoj saradnji sa SAD.

„To sve ide dobro, u dobrom smeru, ali Kosovo će biti nesumnjivo dominantna tema, koja za nas nije laka, jer imamo drugačije viđenje i pogled na stvari u donosu na moje domaćine“, rekao je Vučić.

Sit sam pridika i moralnih tirada iz BiH

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio da je sit pridika i moralnih i političkih tirada iz Bosne i Hercegovine i poručio da niko ne treba da mu objašnjava kako da obavlja posao predsednika države.

Upitan da prokomentariše izjave Željka Komšića i Bakira Izetbegovića, koje se tiču reagovanja Srbije na situaciju u toj zemlji, ali i na postupke Milorada Dodika, Vučić kaže da postoji kampanja u regionu da Srbija mora da se optuži za sve probleme.

„A kad ih pitate šta sam uradio i rekao, nema odgovora, nego što nisi sprečio Dodika? Nije moj posao ni da sprečavam ni da ne sprečavam Dodika, već da govorim u ime Srbije. Nećete vi da mi govortite šta ću da govorim u ime Srbije“, rekao je Vučić novinarima u Beogradu.

Vučić kaže i da je „sit moralnih tirada od onih koji imaju najmanje prava da mu drže pridike“.

„Ali bolje da prećutim i kažem – terajte svoje, pričajte šta hoćete, ja ću da radim svoj posao i da se trudim da napravimo što bolje odnose u Srbiji“, rekao je Vučić i dodao da ne vidi sreću u tome da ih opsuje ili kaže nešto loše o njima ne bi li stekao politički poen u Srbiji ili RS.

Upitan da prokomentariše izjavu Bakira Izetbegovića da vrlo blago reaguje na pretnje Milorada Dodika recesijom, Vučić je “zahvalio“ svim Bošnjacima i Hrvatima što bi da, kako kaže, obavljaju posao predsednika Srbije.

„Ja im preporučujem da se kandiduju za sledećeg predsednika, da mi ne drže moralne i političke tirade kako da se ponašam“, rekao je Vučić

Kaže da mogu da mu zamere nešto kad je reč o njegovim postupcima, ali da ne mogu da mu drže pridike kako da obavlja posao predsednika.

„O tome ocenu daju građani Srbije na izborima, a ne građani nekih drugih držva“, rekao je Vučić.

Zaključio je da neće izgovarati teže reči i koristiti svoju i snagu zemlje koju predstavlja da bi unosio bilo kakvu nestabilnost u „ionako krhku situaciju u regionu“.

INFO 24 / Foto: Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *