Udruživanje opština u slivu Zapadne Morave

Današnja, 75. sednica Opštinskog veća opštine Gornji Milanovac završena je usvajanjem svih predloženih tačaka Dnevnog reda. Većnici su jednoglasno usvojili predlog Sporazuma o saradnji u oblasti smanjenja rizika od katastrofa i poslova razvoja civilne zaštite gradova i opština u slivu Zapadne Morave.

Predsednik opštine Dejan Kovačević istakao je da je opština Gornji Milanovac, zajedno sa još 17 lokalnih samouprava, potpisala Sporazum kako bi  u narednom periodu na bolji način rešavala sve probleme vezane za smanjenje rizika od katastrofa:

„Ovim sporazumom smo formirali jednu zajedničku službu čije će sedište biti u Kruševcu, a povod za formiranje službe jeste da na jednoobrazan način rešimo sve probleme, pogotovo kada su u pitanju katastrofične poplave koje smo imali 2014. godine, i mi u Milanovcu, i dosta opština u slivu Zapadne Morave, kada je i krenula inicijativa o udruživanju tih opština u jednu celinu. Ono što je bitno jeste da će ta služba na sebe preuzeti izradu sve planske dokumentacije, kako bismo zajedničkim snagama rešavali naše vodotokove. Ni Gornji Milanovac  ni ostale lokalne samouprave ne mogu same da egzistiraju kada su katastrofici u pitanju. Mi smo već jedan deo novca dobili po projektu i radili smo sisteme za ranu najavu, tako da ćemo u budućnosti imati pored toga jednu stručnu službu koja će se baviti izradom dokumentacije i davanjem predloga rešenja opštinama kako se boriti i na najbolji način sprečiti  katastrofike u budućnosti.“

Odbornici su, takođe, jednoglasno doneli Zaključak o nabavci i isporuci protivgradnih raketa. Ove godine, kao i prethodne, za nabavku raketa opredeljeno je dva miliona dinara, čime će se nabaviti oko pedeset protivgradnih raketa.

„Uz samu popunu raketa, mi u ovoj godini, preko Ministarstva poljoprivrede, planiramo da realizujemo i državni projekat, a to je automatizacija lansirnih rampi, tako da je Moravički okrug ušao u projekat izgradnje novih automatskih lansirnih rampi, što će nama  umnogome olakšati situaciju jer znate da je na selima teško naći protivgradne strelce koji su u mogućnosti da 24 sata, u vreme kada je to potrebno, prate vremenske uslove i lansiraju rakete“, naglasio je predsednik Kovačević i dodao da je budžet za poljoprivredu za 2020. godinu uvećan za deset posto, tj. za pet miliona dinara, što će se činiti u naredne četiri godine.

Pored navedenih tačaka, na današnjoj sednici jednoglasno su usvojeni i predlozi  Rešenja o izmenama i dopunama Rešenja o rasporedu dela sredstava namenjenih za održavanje saobraćajne infrastrukture, kao i Rešenja o davanju saglasnosti na izmene i dopune finansijskog plana Opštinske uprave opštine Gornji Milanovac za 2020. godinu.

INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *