Udruživanje mladih Republike Srpske i Republike Srbije

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić i ministarka porodice, omladine i sporta Republike Srpske Sonja Davidović pozdravili su učesnike projekta ”Susreti mladih Republike Srbije i Republike Srpske” koji realizuje udruženje Omladina JAZAS Novi Sad.

”Susreti mladih” se održavaju od 20. do 24. decembra u Srbiji, a oko 100 mladih će boraviti u Novom Sadu. Projekat je preduzet s ciljem da mladi dobiju priliku za interaktivno učenje, kreativni rad i umrežavanje kroz raznovrsne edukativne i sportsko-zabavne sadržaje.

-Ovo nije protokolarni susret, već dobro definisan program u pet različitih radionica koje treba da doprinesu pripremi mladih za svet odraslih. Čestitam svima koji su kreirali ovako dobar koncept. Sa Republikom Srpskom imamo prijateljske odnose, a ovako pokazujemo da vodimao računa o mladima koji treba da imaju izraženu ulogu u društvu, ali i odgovornost. Novi Sad pokazuje da Omladinska prestonica Evrope predstavlja sistem za budućnost, a ne jednogodišnju titulu. Ovo jeste način da se odgovori na izazov odlaska mladih iz svojih zemalja u ovom regionu, i svi zajedno treba da pokažemo aktivizam na tome da ih uključimo u donošenje odluka i da vide da i od njih zavisi u kakvim ćemo gradovima i državama živeti – naglasio je gradonačelnik Vučević.

Ministar Udovičić rekao je da je Novi Sad u poslednjih godinu dana pokazao koliko je gostoprimljiv da primi mlade iz cele Evrope.

-Od omladine očekujemo konkretne zaključke na osnovu kojih ćemo videti u kom pravcu dalje da se krećemo. Oni treba da preuzmu liderske uloge, da pravilno odgovore na izazove, a timski rad daje kreativna rešenja, i treba uvek da pokažemo spremnost da učimo jedni od drugih – naveo je Udovičić.

Sonja Davidović izrazila je zadovoljstvo zbog saradnje dva ministarstva i ocenila da su ovakvi susreti značajni zbog povezivanja mladih, za njihovo lično usavršavanje, ali i zbog realizacije zajedničkih projekata.

-Očekujemo od njih da da tokom boravka u Novom Sadu i Beogradu izađu sa konkretnim idejama na osnovu kojih bi kasnije izradili akcione planove i u skladu s njima delovali – istakla je ministarka Davidović.

Mladi će učiti kako da se aktivno uključe u društvene procese i da steknu znanja i veštine koje će im u budućnosti pomoći da rade na poboljšanju sopstvenog položaja, ali i razvoja zajednica iz kojih dolaze. Neke od tema kojima će se baviti u Novom Sadu su zajednički projekti civilnog društva u regionu, digitalni svet kao mesto povezivanja mladih, mobilnost kroz omluadinske programe, kreativno prikupljanje sredstva i javni prostori-prostori za mlade.

INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *