U Užicu otvorena nova kovid bolnica, sve veći broj obolelih

Epidemiološka situacija u Zlatiborskom okrugu ni malo nije zavidna. Možda u poslednjih sedam dana stagnira ili se beleži blag porast novozaraženih, tek u svih 10 kovid ambulanti juče je pregledano oko 1.200 pacijenata, izjavio je direktor Zdravstvenog centra Užice.  Prema poslednjih podacima, 913 stanovnika Zlatiborskog okruga obolelo je od koronavirusa, od čega 381 iz Užica. Pored grada na Đetinji, teška epidemiološka situacija je i u Sjenici, Novoj Varoši , Požegi i Čajetini.

Unutrašnjost nove kovid bolnice Užice
Unutrašnjost nove kovid bolnice Užice, Foto: INFO 24

Broj oboleih u Zlatiborskom okrugu desetostruki je u odnosi na prethodni period i svi bolnički kapaciteti, na nivou okruga su popunjeni, uključujući i novu kovod bolnicu Čigota na Zlatiboru. Umesto poljske bolnice u krugu bolnice, grad Užice je, za smeštaj kovid pacijenata, opredelio prostor bivšeg  komadno obrazovnog centra u krugu kasarne, koji u prvom trenutku ima 150 kreveta.

dr Miloš Božović, direktor ZC Užice
dr Miloš Božović, direktor ZC Užice, Foto: INFO 24

„Obezbedili smo jedan broj kreveta koji smo već imali u bolnici, ali smo jedan deo i dobili od drugih zdravstvenih ustanova. Dolazi i ekipa koja treba da uradi centralni razvod kiseonika, kako bi našim zdravstevnim radnicima pomogli i olakšali posao, da ne moraju da vuku boce sa kiseonikom, kao što to radekod nas u starom delu bolnice“, kaže  dr Miloš Božović, direktor ZC Užice.

Više od 500 kovid pacijenata smešteno je u zdravstvenim ustanovama u Zlatiborskom okrugu. Ipak, i onaj redovan deo, poput operacija, porođaja i slično, odvija se normalno, kaže dr Božović i apeluje na sve stanovnike da se pridržavaju donetih mera, jer su, kako naglašava, zdravstveni radnicu i ustanove prenapregnuti  u ovoj situaciji. Prema poslednjih podacima, 913 stanovnika Zlatiborskog okruga obolelo je od koronavirusa, od čega 381osoba  iz Užica. Pored grada na Đetinji, teška epidemiološka situacija je i u Sjenici, Novoj Varoši , Požegi i Čajetini. 

Tihomir Petković, gradonačelnik Užica
Tihomir Petković, gradonačelnik Užica, Foto: INFO 24

„Posebno zabrinjava činjenica da veliki broj rezultata, a to je više stotina za Užice i duplo više za ceo Zlatborski okrug, još nije stigao. Realno je okečivati da broj zaraženih bude veći narednih dana“, naglašava  Tihomir Petković, gradonačelnik Užica.

Kovid bolnica Užice
Kovid bolnica Užice, Foto: INFO 24

Rukovodstvo grada Užica veruje da će, uz dodatne kapaciete za semeštaj kovid pcijenata, biti sasvim dovoljno mesta za sve obolele.  Veliki broj pacijenata je sa teškom kliničkom slikom, kaže dr Božović, i veći deo njih je na respiratorima, te moli građane za strpljenje, jer se poslednjih dana stvaraju velike gužve.

Za INFO 24 iz Užica, Nada Dželebdžić / Foto: INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *