U Užicu nema korona virusa, ali ni zaštitnih maski, alkohola, asepsola…

U apotekama, čiji je osnivač Grad Užice i u privatnim apotekama, trenutno nema zaštitnih maski, alkohola, asepsola i drugih sredstava za dezinfekciju.

„Velika je potražnja za maskama i sredstvima za dezinfekciju. Odavno nemamo zaštitne maske, a one koje smo ranije dobijali bile su lošeg kvaliteta“, objašnjava apotekarka u državnoj apoteci.   

U drugoj, većoj državnoj apoteci u centru grada alkohola i gelova je bilo prošle sedmice, ali mesecima nema zaštitnih maski. 

„Ne znamo kada ćemo ih dobiti“, objašnjavaju u toj apoteci.

U državnoj apoteci u Domu zdravlja poslednje pakovanje alkohola od 100 ml je prodato je u subotu, a kupcima je rečeno da bi nova isporuka trebalo da stigne istog dana, kasno popodne.    

Radoica Nišavić, direktor gradske ustanove Apoteka Užice, kaže za Danas da da će u ponedeljak, u svih 30 apoteka i apotekarskih jedinica te ustanove u Zlatiborskom okrugu, stići dovoljno zaštitnih maski i sredstava za dezinfekciju.

„Maske će stići u ponedeljak. Galenika radi u tri smene i dobićemo količine za ceo region i nadam se da će to biti dovoljno do sledeće isporuke. Jedan kupac moći će da kupi pet maski, kako bi se izbegle zloupotrebe i kako bi što više ljudi moglo da ih kupi“, najavio je za Danas Nišavić. 

Takođe, kaže, u ponedeljak će u apotekama te ustavove biti i sredstava za dezinfekciju podova i ostalih površina, ali i za suvo pranje ruku, kao i imunopreparata. 

„Nema razloga za paniku, jer u našem regionu nema zaraženih i nismo direktno ugroženi. Umesto da smirujemo situaciju, ne bi trebalo da podižemo tenziju, jer onoga čega trenutno nema obezbedićemo već u ponedeljak“, sugeriše direktor Apoteke Užice.

„Od troje koji uđu u apoteku, njih dvoje traži maske, alkohol, asepsol… Od decembra prošle godine, kada su Kinezi kupili poslednja dva pakovanja od po 100 komada, nismo dobijali zaštitne maske. Nemoguće ih je nabaviti. Galenika jedina ima licencu, ali ne možemo da ih naručimo, jer ih nema u nabavci“, navode u jednoj od većih privatnih apoteka u gradu. 

I u drugim, takođe privatnim apotekama kažu da maske nisu dobijali već duže vreme, a od sredstava za dezinfekciju ruku samo u jednoj je moguće kupiti gelove u pakovanju od pola litra, po ceni od oko 500 dinara.

Foto: N. Kovačević / Povremena nestašica brašna u Užicu

Antrfile: Ograničena kupovina brašna i ulja 

U nekim supermarketima, tokom dana, povremeno se dešavaju nestašice, posebno brašna, a kupuju se i veće količine suncokretovog ulja. U jednom velikom trgovinskom lancu je ograničena kupovina na šest kilograma brašna i šest litara ulja. Kupuju se i veće količine trajnih prozvoda, poput konzervisane hrane, testenine, velikih pakovanja raznih namaza, ali i toalet papir.

Piše za Danas: N. Kovačević / Foto: N. Kovačević

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *