U toku prvog dana imunizacije u Malom Zvorniku vakcinisano oko 70 građana

Imunizacija stanovništva protiv zarazne bolesti Kovid – 19 u opštini Mali Zvornik počela je u sredu, 20. januara.

Tokom prvog dana vakcinacije, na punktu u fiskulturnoj sali srednje škole vakcinu je, od 08 do 15 časova, primilo oko 70 građana.

Vakcinacija se odvija u dve ordinacije, prema detaljno utvrđenom protokolu, uz primenu propisanih protivepidemijskih mera prilikom prijema pacijenata.

U opštinu Mali Zvornik dan ranije, u okviru prvog kontigenta, stiglo je 120 vakcina, kineskog proizvođača, a plan vakcinacije urađen je prema utvrđenim prioritetima i kategorijama.

Prema rečima direktorke Doma zdravlja, Valentine Ristić, na vakcinaciju su pozivani građani koji su se izjasnili da žele da prime kinesku vakcinu i oni koji prilikom prijave nisu naveli proizvođača vakcine.

Oko 50 kontaktiranih potvrdilo je da žele da prime vakcinu, dok su se preostali prijavljeni pacijenti, koji su kontaktirani juče, izjasnili da žele da prime vakcinu drugog proizvođača ili su tražili promenu termina, zbog proslave krsne slave, Svetog Jovana.

Ona je navela da će oni pacijenti koji su se izjasnili da žele da prime vakcinu drugih proizvođača biti pozivani kada ona bude na raspolaganju Domu zdravlja, odnosno da, ukoliko žele, mogu da promene svoju odluku preko portala na kojem su vršili prijavu.

Ristić je istakla da je u saradnji Doma zdravlja i opštine Mali Zvornik formiran Pozivni centar, čiji operateri pozivaju prijavljene za imunizaciju, kontaktiraju ih radi potvrde dolaska i provere opšteg zdravstvenog stanja dan posle vakcinacije.

Direktorka Doma zdravlja navela je da će vakcinacija građana protiv virusa korona biti nastavljena i narednih dana, u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje iz Šapca, u skladu sa interesovanjem građana za imunizaciju i brojem dostupnih doza vakcina.

Nekoliko minuta pre zvaničnog početka imunizacije, punkt su obišli predstavnici rukovodstva opštine, kako bi se uverili u spremnost za početak vakcinacije.

U delegaciji su bili: predsednik opštine Mali Zvornik Zoran Jevtić, predsednik Skupštine opštine Radovan Tadić, koordinator Uslužnog centra Opštinske uprave Mladen Perić, direktorka Doma zdravlja Valentina Ristić, koordinator za tehničko opremanje punkta i direktor Srednje škole MilošTimotić i koordinator punkta za medicinski deo rada doktor Siniša Burić, koji je danas primio vakcinu protiv virusa korona.

Nakon obilaska punkta, predsednik opštine Zoran Jevtić ocenio je da punkt poseduje neophodne uslove za rad i dodao da je zadovoljan efikasnošću radova na uređenju punkta, koji su, prema njegovim rečima, obavljeni uspešno u vrlo kratkom roku.

Ulaz u punkt za imunizaciju je sa istočne strane srednje škole, iz ulice Kralja Petra I, odnosno direktno sa glavnog puta, a kapija za ulaz u dvorište je iz pravca Osnovne škole „Branko Radičević“.

Punkt je u toku dana vidno obeležen postavljanjem odgovarajućeg putokaza, odnosno saobraćajnog znaka.

Rampa za pristup punktu osobama sa invaliditetom postavljena je na ulazu u fiskulturnu salu iz pravca igrališta FK „Jedinstvo“.

U okviru punkta uređeno je ukupno 6 prostorija, čekaonica, soba za evidenciju, soba za lekarski pregled, sobe za vakcinaciju, prostor za nadzor i izlaz iz punkta.

U prostoriji čekaonice i duž hodnika punkta za imunizaciju postavljena su nova grejna tela, čime su, između ostalog, obezbeđeni i odgovarajući toplotni uslovi za pacijente.

INFO 24 / Ljiljana Ristanović / Foto: INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

süperbetin giriş - Dumanbet -

Dinamobet