U svim srednjim školama održana proba državne mature

Ministarstvo prosvete Vlade Republike Srbije saopštilo je da je danas u svim srednjim školama, u cilju testiranja sistema za realizaciju državne mature, održana proba ovog ispita.

Ministarstvo time proverava svaki organizacioni segment procesa državne mature – od štampanja testova, njihovog pakovanja u sigurnosne kese, distribucije, rešavanja testova, kontrole, skeniranja u 17 centara, softverskog pregledanja, do mogućnosti elektronskog podnošenja prigovora na rezultate pregledanja testova.

Rešenja za današnji test biće objavljena na portalu Moja matura+ u svim srednjim školama posle 12 časova, a učenici će moći da ulože prigovore po objavljivanju preliminarnih rezultata 5. juna, putem tog portala.

U okviru ovog procesa, Ministarstvo prosvete testira i novi informacioni sistem i portal Moja matura, putem kojeg će se u budućnosti vršiti prijava učenika srednjih škola za državnu maturu, postavljanje e-vežbaonice i materijala za pripremu mature, informisanje kandidata o uslovima upisa na fakultete i upisnim kvotama itd.

Državna matura je reformska aktivnost i instrument je unapređenja kvaliteta celokupnog obrazovnog sistema, a posebno srednjeg obrazovanja.

Ministarstvo prosvete predložilo je da se, u cilju pripreme obrazovnog sistema za uvođenje državne mature, implementacija ovog ispita u obrazovni sistem produži za dve godine, odnosno da se ona umesto u junu 2024. godine, polaže u junu 2026. godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *