U Srbiju stiglo 100.000 doza vakcine Sputnjik V

U Srbiju stiglo 100.000 doza vakcine Sputnjik V – prve komponente, a milion doza vakcine kineskog Sinofarma biće u Srbiji između 5. i 10. aprila.

Na beogradski aerodrom „Nikola Tesla“ nešto posle 16 časova stiglo je  100.000 doza „Sputnjik Ve“ vakcina, a ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović izrazio je uverenje da će do 17. maja i u Srbiji moći da se proizvode ruske vakcine.

Popović je novinarima pojasnio da su vakcine koje su dopremljene danas proizvedene u fabrici Generijum u Vladimirskoj oblasti u Rusiji, a dopremljene su u 19 specijalnih kontejnera da bi se čuvale na određenoj temperaturi.

Kaže da će sa aerodroma biti poslate u Institut Torlak, odakle će se opremati po centrima za vakcinaciju.

„Ovaj proces traje, Rusija nijednog trenutka nije ni pomislila da Srbiji ne dopremi vakcine i sve vreme kod naših ruskih partnera Srbija je bila prioritet broj jedan“, kazao je Popović, i izrazio zahvalnost ruskoj Vladi, predsedniku Vladimiru Putinu, fabrici Generijum i Institutu Gameleja u kojem su vakcine napravljene.

Popović je kazao da će se dopremanje vakcina iz Rusije nastaviti, kao i da će svake nedelje dolaziti nove količine.

Ističe da Srbija s ruskim partnerima – Fondom direktnih investicija i Ministarstvom industrije, uspostavlja proizvodnju u Institutu Torlak.

„Uvereni smo da ćemo do 17. maja uspeti da proizvedemo prve vakcine Sputnjik Ve ovde u Srbiji“, zaključio je Popović.

Ranije danas, predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da u Srbiju stiže 100.000 Sputnjik V vakcina prve komponente, a milion doza kineske Sinofarm između 5. i 10. aprila.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *