U Srbiju je stiglo još 266.000 doza kineskih vakcina “Sinofarm”

U Srbiju je stiglo još 266.000 doza kineskih vakcina “Sinofarm” protiv korona virusa, a ministar zdravlja Zlatibor Lončar je prilikom dočeka vakcina naveo da je do sada stiglo 3.700.000 doza te vakcine.

Lončar je rekao da je Srbija do sada nabavila preko pet i po miliona doza vakcina i da ih ima dovoljno za sve građane, i podsetio građane da država daje pomoć od 3.000 dinara svima koji se vakcinišu do 31. maja.

Lončar je, međutim, dodao da nije zadovoljan odzivom građana i apelovao na sve, a posebno na mlade da se što pre vakcinišu.

“Imamo problem sa odzivom mladih i želim da iskoristim ovu priliku da kažem da nije dovoljno da se svi samo zalažemo za vakcinaciju, a kada dođe do nas da se vakcinišemo, mi nalazimo neke razloge da to ne uradimo i da mislimo da će to neko drugi da uradi, pa mi ne moramo”, naglasio je Lončar.

Naglasio je da Srbija ima izvanrednu šansu da izađe iz epidemije, što je moguće isključivo ako se u najvećem broju mladi odazovu masovnoj vakcinaciji, jer su oni, kaže Lončar, potencijalno najveći prenosioci virusa.

“Ako ne budemo svi odgovorni, mi ćemo se vrlo brzo vratiti u stanje koje neće biti pod kontrolom. Podsećam građane da do 31. maja Srbija daje svakom ko se vakciniše 3.000 dinara. Ako hoćemo na more, izlaske uveče, na proslave i sve što nam nedostaje više od godinu dana osnovni uslov je da se vakcinišemo”, apelovao je Lončar.

Lončar je mladima poručio da ne veruju onima koji ih savetuju da se ne vakcinišu jer, kako kaže, oni nemaju dokaze za ono što pričaju, i savetovao je mlade da o svemu što ih zanima razgovaraju sa stručnjacima.

“Ja ih molim da veruju činjenicama, dokazima, studijama koje dokazuju da ove vakcine ne prave nikakve probleme, da su krajnje bezbedne i da imaju efekta i da sprečavaju širenje bolesti i spasavaju živote”, rekao je Lončar.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *