U Srbiji se održavaju parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori

U Srbiji su jutros u sedam časova otvorena biračka mesta za redovne parlamentarne, pokrajinske i lokalne izbore, koja će biti zatvorena u 20 časova, do kada traje i izborna tišina.

Pravo glasa ima 6.584.376 birača, koji mogu da glasaju na 8.385 biračkih mesta i opredeljivati se između ukupno 21 stranke, koalicije ili liste, kojima je za ulazak u parlament potrebno da pređu cenzus od tri odsto.

Izbori se održavaju uz poštovanje svih propisanih epidemioloških mera.

Prva na glasačkom listiću je lista „Aleksandar Vučić – Za našu decu“, pod rednim brojem dva je „Ivica Dačić – SPS – JS – Dragan Marković Palma“, a zatim slede, „Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka“, „Savez vojvodanskih Mađara – Ištvan Pastor“, „Aleksandar Šapić – Pobeda za Srbiju“.

Za njima će pred biračima biti liste „Za Kraljevinu Srbiju – Žika Gojković“, „Ujedinjena demokratska Srbija“, „Akademik Muamer Zukorlić – Samo pravo – Stranka pravde i pomirenja – Demokratska partija Makedonaca“, „Metla 2020“.

Deseti na glasačkom listiću naći će se „Milan Stamatović – Zdravo do pobede – Dragan Jovanović – Bolja Srbija – Zdrava Srbija“, zatim sledi „SDA Sandžaka – dr Sulejman Ugljanin“, „Milica Đurdević Stamenkovski – Srpska stranka Zavetnici“.

Slede liste „Narodni blok – Velimir Ilić – general Momir Stojanović“, „Sergej Trifunović – Pokret slobodnih građana“, „Suverenisti“, „Albanska demokratska alternativa – Ujedinjena dolina“, „Grupa građana: 1 od 5 miliona“, „Nek maske padnu – Zelena stranka – Nova stranka“, „Čedomir Jovanović – Koalicija za mir“, „Ruska stranka – Slobodan Nikolić“ i „Pokret Levijatan – Živim za Srbiju“.

Tokom izborne tišine liste koje učestvuju na izborima neće moći da se oglašavaju u tradicionalnim medijima, niti da organizuju predizborne skupove, ali tim ograničenjima ne podležu društvene mreže, na kojima mogu nesmetano da nastave svoje izborne aktivnosti.

Danas, na dan glasanje, na biračkom mestu i na 50 metara od njega zabranjeno je isticanje simbola i propagandnog materijala učesnika u izbornoj trci.

Tokom predizborne tišine dozvoljeno je emitovanje informacija o odzivu birača i spotova nadležih republičkih organa i nevladinih organizacija kojima se građani upućuju kada i kako mogu da glasaju.

Na izborni dan, od 7.00 do 20.00 sati, koliko su otvorena biračka mesta, mogu se objavljivati izveštaji o tome gde su kandidati sa lista glasali, ali ne i njihove izjave.

Izbori se održavaju i na Kosovu i Metohiji.

Izbore će pratiti 3. 341 domaći i 111 stranih posmatrača.

Izbore za parlament Srbije na KiM prati 500 pripadnika OEBS

Misija OEBS-a u Prištini saopštila je da će danas angažovati 500 osoba, koje će biti uključene u proces izbora za parlament Srbije, na 90 izbornih mesta na Kosovu.

To je za Kosovo onlajn potvrdio šef informativne službe te misije Džef Bejli, koji je naveo i da će se, zbog pandemije izazvane korona virusom, preduzeti sve mere u cilju zaštite osoblja koje će biti uključeno u izborni proces.

Kako je naveo Bejli, svi će biti snabdeveni zaštitnim maskama, dezinfekcionim sredstvima, maskama za lice, uz poštovanje fizičke distance kako bi se prerdupredilo širenje virusa kovid-19.

INFO 24 / Tanjug / Foto: Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *