U Srbiji još 75 slučajeva korona virusa, umrla još 1 osoba

Registrovano 75 novozaraženih korona virusom, umrla jedna osoba, na respiratorima 22 pacijenta. Rizik od zaražavanja korona virusom u Srbiji je među najnižim u Evropi, kaže Darija Kisić Tepavčević.

U Srbiji je u poslednja 24 sata od 7.422 testirane osobe korona virus potvrđen kod njih 75.

Do danas u 15 sati registrovana su ukupno 33.238 slučaja kovid 19, a testirane su ukupno 1.106.444 osobe koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

U poslednja 24 sata preminula je jedna osoba, a ukupan broj umrlih od početka pandemije je 746, objavljeno je na sajtu covid19.rs.

Hospitalizovano je 276 obolelih od korona virusa, a na respiratoru su 22 pacijenta.

Procenat smrtnosti je 2,24.

Krizni štab je isključivo oslanja na podatke Batuta

Krizni štab za borbu protiv kovida 19 se isključivo oslanja na podatke Instituta Batut što se tiče broja testiranih osoba, novozaraženih virusom korona, broja umrlih, kaže pokrajinski sekretar za zdrvastvo u član Kriznog štaba Zoran Gojković.

A zamenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević je pojašnila je da prijava zaraznih bolesti nije nešto što je počelo sa kovid 19, već da je to zakonski regulisamno i da se radi decenijama unazad.

„Postoji jedan jedini metodološki ispravan način za prijavu zaraznih bolesti i smrtnih ishoda. To su sve javno dostupni i transparentni podaci i isključivo se oslanjamo na njih“, zaključila je ona.

Članovi kriznog štaba su na taj način odgovorili na novinarsko pitanje da prokomentariše to što se ne podudaraju zvanični podaci i podaci do kojih je, kako je objavljeno, došao nedeljnik NIN ni u broju testiranih, ni u broju obolelih, uz navode da je u julu testirano najmanje 100.000 ljudi manje nego što su zvanični podaci i da je skoro 4.000 bilo više zaraženih nego što kažu zvanični podaci.

Gojković je rekao da ne zna kakva je metodologija nedeljnika NIN i da se Krizni štab isključivo oslanjamo na podatke Instituta Batut koji ima sve „proverene informacije, koje dolaze od bolnica, domova zdravlja, zavoda i instituta.

„Batut ima apsolutnu sliku svega onoga što se dešava na teritoriji Srbije. To su zvanični podaci koje daju nadležne institucije, koje su predviđene i zakonom i na kojima mora da funkcioniše zdravstveni sistem. Sve druge su spekulacije“, rekao je on.

Kisić: Od početka školske godine zaraženo 55 učenika

Od početka nove školske godine virusom korona je zaraženo 39 učenika u osnovnim školama i 16 učenika u srednjim školama, saopštila je član Republičkog kriznog štaba epidemiolog Darija Kisić Tepavčević.

Ona je na redovnoj pres konferenciji kazala da su u pitanju sporadični slučajevi, osim jednog gde se zaražavanje desilo van školske sredine, a ta grupa je još u kućnoj izolaciji.

“Reagovalo se odmah, nije došlo do daljeg prenošenja u školskoj sredini. Sva deca kod kojih je potvrđen virus imaju blagu formu kliničkog ispoljavanja infekcije ili nisu imali nikakve simptome, a virus je potvrđen jer su bili u kontaktu sa zaraženima“, navela je Kisić.

Dodala je da je prema izveštaju od 1. do 20.septembra u osnovnim školama bilo prijavljeno 36 slučajeva zaraze korona virusom među decom, a 12 u srednjim školama.

Kako je rekla, 21.septembra prijavljena su dva slučaja u osnovnim školama, a u srednjoj školi jedan slučaj, dok 22.septembra nije bilo prijavljene dece u osnovnim školama, a u srednjoj jedno.

Kisić je kazala da 23.septembra nije registrovan nijedan slučaj korona virusa u školskoj sredini, a 24. u osnovnim školama prijavljen je jedan, a u srednjoj dva slučaja korona virusa.

Istakla je da je stabilna epidemiološka situacija u školskoj sredini direktan pokazatelj bezbedne i dobre organizacije nastave.

“Sve čestitke nastavnom osoblju i decu koji se ponašaju odgovorno i savesno. Nadamo se da će ovako da se nastavi i da će deca moći da pohađaju nastavu u školi i da budu bezbedna“, rekla je Kisić.

Na pitanje zašto postoje neslaganja o broju obolele dece u školama koje je iznelo Ministarstvo prosvete nedavno i danas saopštenim, Kisić je rekla da su početni podaci o 52 zaražene dece uključivali i sve kod kojih postoje sumnje zbog respiratornih problema, a da poslednji izveštaj od 48 zaražene dece podrazumeva samo laboratorijski potvrđene slučajeve.

Rekla je da se prate izostanci iz škola i da se iz predostrožnosti deci koja imaju i najmanje simptome savetujue da ostanu kod kuće, te je i izostanak sada nešto veći u odnosu na broj laboratorijski potvrđenih slučajeva.

Kisić je primetila i da je u zemljama u okruženju došlo vrlo brzo, već na početku nastave do ubrzanog širenja virusa, a da kod nas nije takva situacija.

“Ipak, može sve jako brzo da se promeni, ali epidemiloška situacija kod nas je prilično stabilna i nadamo se da će tako ostati” rekla je Kisić.

U domovima kovidom zaraženo 47 korisnika i 14 zaposlenih

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih do sada je potvrđeno prisustvo kovida 19 kod 47 korisnika i 14 zaposlenih, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Prisustvo kovida 19 potvrđeno je u gerontološkom centru u Knjaževcu, Subotici, gerontološkom centru Novi Sad – RJ Liman i RJ Novo naselje, Domu za lica ometena u mentalnom razvoju “Srce u jabuci“ u Jabuci, Ustanovi za decu i mlade “Sremčica“ Beograd, Domu za smeštaj odraslih i starijih “Kladomox plus“ Kelebija i Domu za smeštaj odraslih i starijih “Terza Eta“ Priboj.

Ukupno je izlečeno korisnika ustanova socijalne zaštite 1.026 i ima 412 izlečenih osoba koje su zaposlene u ustanovama socijalne zaštite iznosi 412.

Ministarstvo navodi da Dom za smeštaj odraslih i starijih “Doživeti stotu“ Beograd, Dom za smeštaj odraslih i starijih “Stara pruga“, Umka i Dom za smeštaj odraslih i starijih “Radost“ u Negotinu, rešenjem o zabrani rada ministarstva ne pružaju uslugu socijalne zaštite domskog smeštaja odraslih i starijih.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja donelo je rešenje o zabrani rada Doma za smeštaj odraslih i starijih “Nada“, u Beogradu.

Korisnici u ustanovama socijalne zaštite za koje postoji procena da mogu biti potencijalni prenosioci virusa smešteni su u izolaciju, dok zaposleni u ustanovama socijalne zaštite, kod kojih postoji ovakva opasnost, ne dolaze na posao i nalaze se u kućnoj izolaciji.

Kako je navedeno, ukupno imaju 74 ustanove socijalne zaštite čiji je osnivač Republika Srbija i AP Vojvodina, sa kapacitetom od 14.512 korisnika.

Od toga je 57 ustanova za odrasle i starije: devet domskih odeljenja pri centrima za socijalni rad, 23 gerontoloških centara, osam domova za smeštaj odraslih i starih, tri ustanove za smeštaj osoba sa invaliditetom i 14 ustanova za smeštaj osoba sa mentalnim i intelektualnim teškoćama i 17 domova za decu i mlade (10 domova za decu i mlade bez roditeljskog staranja, tri zavoda za vaspitanje dece i omladine i četiri ustanove za decu i mlade sa smetnjama u razvoju).

Ukupan broj privatnih pružalaca usluge socijalne zaštite domski smeštaj odraslih i starijih na teritoriji Srbije iznosi 229, sa kapacitetom od 8.617 korisnika.

INFO 24 / Tanjug / Foto: Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *