U skladu sa potrebama privrede: Unapređenje plana upisa za dualne obrazovne profile

U cilju unapređenja plana upisa za dualne obrazovne profile u skladu sa potrebama privrede, u Kraljevu je održan sastanak dr Gabrijele Grujić, pomoćnice ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za dualno obrazovanje sa direktorima srednjih stručnih škola sa teritorije Raškog okruga, čelnicima ovdašnje lokalne samouprave, Školske uprave i Privredne komore.

– Učenici već četiri godine imaju priliku da se sukcesivno upoznaju sa dualnim modelom nastave, ali i da u tome aktivno učestvuju. U Srbiji imamo 10.000 učenika u više od 120 škola i više od 900 kompanija koje su u procesu akreditacije. To traže naše kompanije, to od nas zahtevaju naši mladi, jer su shvatili da ako nemaju razvijene veštine, zapravo neće steći znanja iz savremenog tehnološkog razvoja – rekla je dr Grujić.

Prema rečima direktora Regionalne privredne komore Moravičkog i Raškog okruga Zvonka Tufegdžića, Kraljevo će predstojeće školske godine imati četiri profila za dualno obrazovanje. To su operater za izradu nameštaja, zavarivač, elektromonter i modni krojač.

– Privrednici sa područja Raškog okruga iskazali su potrebu za 160 učenika koji bi za određena zanimanja prošli kroz dualno obrazovanje, od toga je 88 zahteva kraljevačkih privrednika – naglasio je Tufegdžić ovom prilikom.

INFO 24 / Novosti / G.Ć. / Foto: GU Kraljevo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *