U Ribnici počeli radovi na izgradnji gasovoda

Radovi na izgradnji čeličnog distributivnog gasovoda srednjeg pritiska na pravcu Ribnica-Ratina započeti su u Ribnici 15. juna 2020. godine, s rokom za završetak od tri godine.

Početku radova su, pored predstavnika grada Kraljeva – gradonačelnika dr Predraga Terzića i direktora Javnog preduzeća za uređivanje građevinskog zemljišta Kraljevo Aleksandra Nestorovića, sa saradnicima, prisustvovali i predstavnici investitora – generalni direktor JP „Srbijagas“ Dušan Bajatović, sa saradnicima, i strateškog partnera – direktor „Millennium Team-a“ Stojan Vujko, sa saradnicima.

Prema rečima direktora Javnog preduzeća za uređivanje građevinskog zemljišta Kraljevo Aleksandra Nestorovića, posle dvanaest godina, grad Kraljevo nastavlja radove na gasifikaciji. Čelični gasovod, dužine oko 5 km, ići će do Ratine, gde će biti dve mernoregulacione stanice – MRS „Ratina“ i MRS „Beranovac“.

Aleksandar Nestorović
Aleksandar Nestorović, Foto: FB dr Predrag Terzić

„Uskoro krećemo i sa gasifikacijom tj. sa polietilenom na potezu Voćareve livade, gde se grade stanovi za snage bezbednosti, što je veoma bitno. Imamo četiri dozvole izdate u gradu Kraljevu i očekujem da ćemo, od početka dobre dogovore sa strateškim partnerom „Millennium Team-om“ – nastaviti. Ovo je početak čeličnog gasovoda ka Ratini i ovo će u velikoj meri pomoći da ponovo grad Kraljevo bude grad koji ide napred i koji se gradi. Gasifikacija je potrebna industriji, domaćinstvima, tek ćemo osetiti boljitak gasifikacije, pogotovu u delu odakle i krećemo – u Ribnici, gde imamo samo loženje na čvrsta goriva i na naftu, gde zimi ne možemo da prošetamo… Kada budemo uradili gasifikaciju celog ovog dela, nadam se da će svi prihvatiti da se priključe na gas i da ćemo onda i sa ekološke strane i sa svih aspekata videti boljitak gasifikacije“, poručio je Nestorović.

Gradonačelnik grada Kraljeva dr Predrag Terzić je istakao da će gasifikacija mnogo značiti kako u kraljevačkoj privredi, malim, srednjim i velikim preduzećima, tako i u domaćinstvima.

dr Predrag Terzić
dr Predrag Terzić, Foto: FB dr Predrag Terzić

„Imamo čitave delove grada gde su se do sada svi grejali na čvrsta goriva, od Sijaćeg polja, Čibukovca, Jarčujka, Ribnice… Upravo zbog toga tokom zimskih meseci kvalitet vazduha u gradu Kraljevu često nije bio na zadovoljavajućem nivou. Očekujem da ćemo gasifikacijom Kraljeva omogućiti privredi manje troškove poslovanja, a sa druge strane omogućićemo građanima da se na lakši, bolji, jeftiniji način greju“, poručio je gradonačelnik Kraljeva.

Generalni direktor JP „Srbijagas“ Dušan Bajatović je istakao da su veliki problem individualna ložišta, što dovodi do zagađenja. Stoga je izgradnja ovog gasovoda od velike koristi.

Dušan Bajatović
Dušan Bajatović, Foto: FB dr Predrag Terzić

„Ukupna vrednost investicije je 25.000.000 evra, ali imamo i drugu i treću fazu. Za drugu fazu treba da bude dodatnih 12 ili možda 14 MRS, zavisno od projekta, što bi značilo i gasifikaciju sela. Može biti i treća faza. Mislim da je model dobar, da je u korist građana Kraljeva. Mi smo javno preduzeće, što znači da kad već građani toliko ulažu u sve to, na neki način možemo deo tih sredstava, ili deo profita tog javno preduzeća, za razliku od privatnih kompanija, da usmeravamo u gasifikaciju, kao što je slučaj u Kraljevu“, rekao je Bajatović, najavivši da će napraviti univerzalnu cenu za celu Republiku Srbiju – 780 evra, uz plaćanje na 36 jednakih rata bez kamate. Račun će biti u dva dela – potrošnja gasa i cena uvođenja gasa.

Dušan Bajatović i dr Predrag Terzić
Dušan Bajatović i dr Predrag Terzić, Foto: FB dr Predrag Terzić

„Mi ove godine planiramo da priključimo najmanje 25.000 novih potrošača, trenutno imamo 260.000 priljučaka u Srbiji. Sa ovim prstenom u Kraljevu i s nekim drugim projektima koji će se završiti u naredne dve do tri godine, a pre svega sa Beogradom, biće stvorene mogućnosti da se priključi između 350.000 i 500.000 novih priključaka u Srbiji“, rekao je direktor JP „Srbijagas“.

Bajatović je izrazio zahvalnost lokalnoj samoupravi, istakavši da je u Kraljevu sve vrlo efikasno odrađeno, planovi su dobro urađeni, postoje svi uslovi, dozvole su izdate…

Srbijagas
Srbijagas, Foto: FB dr Predrag Terzić

„Želim da zahvalim lokalnoj administraciji, gradonačelniku lično, ali i svim njegovim saradnicima, jer bez efikasne saradnje sa lokalnom samoupravom ovakvih projekata nema“, rekao je Bajatović prilikom zvaničnog početka radova na izgradnji distributivne čelične gasovodne mreže srednjeg pritiska u Kraljevu.

INFO 24 / Foto: FB dr Predrag Terzić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *