U Priboju divlje deponije pretvaraju u ekološke oaze

Kroz projekat ‘’Rehabilitacija ilegalnih deponija na reci Lim i podizanje svesti o njihovoj štetnosti”, a u okviru Programa prekogranične saradnje Srbije i Crne Gore, JKP „Usluga” uklonila je šest nelegalnih odlagališta smeća u Priboju. Do kraja sedmice na tim lokacijama biće postavljeni kontejneri a u planu je i ozelenjavanje površina, postavljanje odgovarajućeg baštanskog mobilijara i video nadzora, kako bi se sprečilo ponovno stvaranje divljih deponija.

 Projekat ‘’Rehabilitacija ilegalnih deponija na reci Lim i podizanje svesti o njihovoj štetnosti “, vredan je 157 000 evra. Finansira ga Evropska unija sa 133 000 evra kroz Program prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora 2014 -2020, dok ostatak finansiraju opštine Bijelo Polje i Priboj. Aktivnosti predviđene projektom usmerene su na zaštitu životne sredine uklanjanjem ilegalnih deponija, uspostavljanjem sistema monitoringa i podizanja svesti ljudi o ispravnom odlaganju otpada. Na realizaciji projekta su angažovani JKP “Usluga” Priboj i nevladina organizacija “Euromost” iz Bijelog Polja, o čemu je potpisan ugovor sa Ministarstvom finansija Vlade Republike Srbije. Do sada je, u okviru projekta sa čijom realizacijom se počelo u januaru ove godine, uklonjeno šest nelegalnih divljih deponija na teritoriji opstine Priboj .

JKP “Usluga” je očistila i više od tih 6 nelegalnih deponija predviđenih projektom. Očistili smo deponije kod Sportske dvorane, kod stajališta ispod Panje glave, obalu Lima koja je poprilično duga – od Novog mosta do starog Fapovog mosta, Banjski čamac i dve lokacije na Luci. U okviru Svetskog dana voda i naknadno smo čistili obale Lima, zajedno sa Rafting klubom Eko Lim i Kancelarijom za mlade kada smo prikupili više od 50 džakova komunalnog otpada. Na nekim lokacijama, nažalost, nesavesni pojedinci su ponovo deponovovali manje količine smeća, ali i zemlje i šuta – kaže direktor JKP “Usluga” Željko Ječmenica.

Deo mobilijara spreman za posstavljanje, foto: www.ppmedia.rs A.Rovčanin

Kako bi se sprečilo ponovno stvaranje divljih deponija, narednih dana na očišćenim lokacijama će se postaviti kontejneri. Obzirom da je dosadašnja praksa pokazala da to nije dovoljno, u planu je da se na kritičnim lokacijama postaviti i video nadzor, čime bi se smanjila mogućnost nesavesnim građanima da odlažu komunalni otpad na mestima koja za to nisu predviđena.

U okviru projekta dobili smo 30 kontejnera zapremine 1,1 kubni metar, koji će biti postavljeni na očišćenim lokacijama a i sire. Predviđeno je i ozelenjavanje tih površina- dobili smo 60 sadnica breze i 30 sadnica bora i jele – navodi Ječmenica.

Postavljaju kontejnere na mestima gde su nekada bile divlje deponije, foto: www.ppmedia.rs A.Rovčanin

U okviru projekta je uspostavljena SOS ili zelena eko linija putem koje građani mogu prijaviti nelegalno odlaganje otpada, međutim njeni efekti su do sada minorni. Ječmenica potseća  da je vidljiv pomak u svesti građana o zaštiti životne sredine i savesnom odlaganju otpada.

Projekat uklanjanja divljih deponija traje 12 meseci i trebalo bi da bude završen do 30. decembra tekuće godine.

PP Media

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *