U planu sređivanje 50 lokacija u lozničkom kraju

Sa više mesta u lozničkom Novom Selu počelo je uklanjanje divljih deponija i taj veliki posao treba da bude obavljen na gotovo 50 lokacija u lozničkom kraju.

Radnici KJP “Naš dom”, kome je povereno uklanjanje komunalnog otpada u Loznici, imaće pune ruke posla, a radiće prema katastru divljih deponija sa tačnim lokacijama, procenom njihove površine, vrstom i količinom otpada na njima, koje je preduzeće ranije uradilo.

loznica-deponija

Iz ‘’Našeg doma’’ kažu da je plan da uklone sve divlje deponije u naseljenim mestima, a od onoga što zateknu na terenu zavisi koliko će toga uraditi ove godine jer je od momenta završetka katastra do danas stanje negde možda promenjeno i ima više otpada nego u vreme evidentiranja.

Planirani su radovi vredni skoro sedam i po miliona dinara, a preduzeće će pomoći tako što će koristiti sopstvenu mehanizaciju i time pojeftiniti posao. Cilj je da se ukloni što više divljih deponija i ujedno proširi zona obaveznog iznošenja smeća na teritoriji Grada Loznice. Prema urađenom katastru u 56 mesne zajednice na području Loznice evidentirano je 46 lokacija na kojima su divlje deponije. Procenjeno je da ukupno zauzimaju oko 20.500 metara kvadratnih, a na njima se nalazi gotovo 38.000 metara kubnih raznih vrsta otpada. Uglavnom je bačen čvrst otpad, ostaci hrane, voća i povrća, tekstil, kuhinjski otpad, hartija, karton, drvo, metali, staklo, plastika, kabasti otpad, automobilske gume, keramika, porcelan, delovi nameštaja, otpad iz trgovačkih radnji, ugostiteljskih objekata kao i građevinski i životinjski otpad.

loznica-deponija

U katastru su na 52 strane, uz fotografije, navedene lokacije na kojima se svaka nalazi, površina i procenjena količina otpada. Na listi su one od tek nekoliko kvadrata, do velikih kao što je jedna sa 5.600 kubnih metara stakla, plastike, građevinskog i životinjskog otpada, ili druga gde se na tri hiljade kvadratnih metara nalazi oko devet kubnih metara svakojakog otpada. Loznica komunalni otpad odlaže na gradsku deponiju koja nije sanitarna i na neuslovnom je mestu, ali faznom sanacijom, koja se neprekidno odvija već devet godina, ima status uređenog smetlišta. Za ovogodišnju sanaciju, desetu fazu, gradske deponije planirano je 27,2 miliona dinara od kojih bi deo novca bio utrošen i za čišćenje divljih deponija.

Inače, prvi katastar divljih deponija ’’Naš dom’’ je uradio pre trinaest godina, a od u to vreme evidentirane 42, očišćene su 22 divlje deponije. Većina nije ponovo formirana zahvaljujući proširenju zone obaveznog iznošenja komunalnog smeća koja obuhvata oko 60 odsto domaćinstava.

INFO 24 / Kurir / Foto: Kurir

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *