U planu izgradnja novog pumpnog postrojenja i akumulacije za veštački sneg na Kopaoniku

Kako skijaši i ljubitelji zimskih sportova ne bi zavisili od toga da li će biti prirodnog snega, JP „Skijališta Srbije“ su tokom prethodnih 12 godina pokrila veći deo ski centara Kopaonik sistemima za veštačko osnežavanje. U lošim sezonama veštački sneg dobija sve više i više na značaju i nekada su topovi jedina nada za održavanje staza u “životu”. Međutim ovaj sistem ne radi jednovremeno na čitavoj površini skijališta, već se osnežavanje vrši po deonicama. Kolika će se površina skijališta veštački osnežavati zavisi od veličine pumpnih postrojenja i kapaciteta vodenih akumulacija.

Da bi se ova dva limitirajuća faktora prevazišla, Skijališta Srbije planiraju izgradnju novog objekata pumpne stanice i izgradnju nove vodene akumulacije. Nova četvrta kopaonička akumulacija kapaciteta 100.000 m3, planira se na lokaciji između Karaman grebena i Malog Karamana i prva je od nekoliko planiranih mini akumulacija.Ovakvim proširenjem daleko veći deo skijališta će moći jednovremeno da se osnežava (veća proizvodnja veštačkog snega po jedinici vremena). Takođe se stvaraju i uslovi za proširenje sistema na nove staze (Krčmar, Gvozdac, Karaman greben itd.), koje su izgrađene ali nemaju instaliran sistem za veštačko osnežavanje. Sve ovo omogućiće i brže osposobljavanje ski centra Kopaonik u rad na početku ski sezone. Dakle, dobićemo dosta efikasnije veštačko osnežavanje celokupnog skijališta Kopaonik.

Pored proširenja sistema za veštačko osnežavanje, planirana je izgradnja i nove staze na lokaciji Treska dužine 1.100 metara. Početak planirane trase ove staze je izlazna stanica Krst, a završetak početna stanica ski lifta Treska.

Trenutno na Kopaoniku postoji preko 300 fiksnih uređaja za veštački sneg, 15 mobilnih, 64 šahte za mobilni top, 11 kombi šahti, 19 šahti sa ventilima i jednu koja nije opremljena ventilima (K. Greben – Hani Bani) što znači 364 šahti za uređaje i 20 ventil šahti. Postoje i tri akumulacije za veštački sneg na lokacijama Mali karaman, Crvene bare i Duboka.

I za kraj u prilogu ovog članka je fotografija od 26. februara 2014. godine koja pokazuje svu opravdanost ulaganja u sisteme za veštačko osenžavanje.

INFO 24 / infokop.net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *