U Novom Sadu položeni venci povodom Dana pobede nad fašizmom

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, zajedno s predstavnicima Vojske Republike Srbije, položio je vence na Spomen groblju povodom obeležavanja 9. maja – Dana pobede nad fašizmom.

Čestitam svim građanima veliki jubilej – 75 godina od pobede nad fašizmom, 75 godina u slobodi. Kao narod i država platili smo ogromnu cenu u milionskim žrtvama, a ceo 20 vek je prošao u velikom stradanju našeg naroda i patnjama kroz koje smo prolazili. To ne smemo zaboraviti da bismo stvorili izvesniju i bolju budućnost za naše unuke. Klanjamo se senima svih znanih i neznanih junaka naše i savezničkih armija, pre svega Crvene armije ali i vojske Sjedinjenih Američkih država, Velike Britanije, Francuske i svih zemalja sa kojima smo izvojevali veliku pobedu nad fašizmom i nacizmom. Danas se fašizam pojavljuje u nekim drugim formatima, postoje tendencije da neko pokušava da nezvanično, ali suštinski, određene ekstremne norme ponašanja dovede na scenu, da ih legalizuje. To nikada ne smemo dozvoliti, a neka je slava svim oslobodiocima, istakao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Dan pobede nad fašizmom slavi se 9. maja u znak sećanja na dan kada je 1945. nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svetskom ratu. U Evropi se 9. maj obeležava i kao Dan Evrope, u znak sećanja na završetak Drugog svetskog rata u Evropi 1945. godine i početak stvaranja Evropske unije (EU), pet godina kasnije.

INFO 24 / Dnevnik / Foto: novisad.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *