U NOVOM SADU OBELEŽEN MEĐUNARODNI DAN OSOBA SA INVALIDITETOM

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić prisustvovao je programu, organizovanom u Kulturnoj stanici „Eđšeg“, povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom koji se obeležava svakog 3. decembra, i to od 1992. godine, kada je Generalna skupština UN usvojila rezoluciju kojom se sve zemlјe pozivaju na obeležavanje tog dana.

– Kao i svake godine, početkom decembra susrećemo se povodom obeležavanja svetskog dana osoba sa invaliditetom s cilјem da im se unapredi i omogući jednako uživanje lјudskih prava i ravnopravno učešće u društvu. Grad Novi Sad je posvećen radu na izgradnji istinski inkluzivnog društva i pružanju podrške osobama sa invaliditetom da žive svoj život punim potencijalom. Mi radimo mnogo toga, ali nikada nije dovolјno, jer moramo zajedno, kao društvo otklanjati barijere, razlike, nerazumevanje i stvarati jednake uslove za sve naše sugrađane. Naš grad je mesto u kojem svi mogu uživati ista prava i mogućnosti, gde smo svi jednaki, sa svim našim razlikama – rekao je gradonačelnik Đurić i dodao – Novi Sad je lokalna samouprava koja izdvaja najveći procenat iz budžeta Grada baš za ovu oblast, a i prva smo lokalna samouprava u Srbiji koja je 2013. godine otvorila Kancelariju za osobe sa invaliditetom. Veoma nam znači i nagrada koju je Novi Sad prošle godine dobio za seobuhvatno i kontinuirano delovanje gradskih uprava na razvoju svih oblika pristupačnosti i socijalnog uklјučivanja osoba sa invaliditetom. U okviru resorne uprave, obezbeđuje se niz prava i usluga, prema opredelјenim prioritetima, među koje spadaju i osobe sa invaliditetom, posebno deca i mladi sa smetnjama u razvoju, a u te svrhe u ovoj godini izdvojeno je oko 700 miliona dinara.

Članovi Gradske organizacije gluvih i nagluvih osoba izveli su folklornu numeru „Sremske igre“, a potom su usledili recital „Pesma o Novom Sadu“ i nastup hora Udruženja za dečiju i cerebralnu paralizu, sa muzičkom numerom „Svi smo mi isti“. Prisutnima se obratila i Snežana Puača iz Udruženja „Multis“, iz Koordinacionog tela za OSI, koja je, u ime svih devet udruženja zahvalila Gradu Novom Sadu na kontinuiranoj i snažnoj podršci. Sekretarka Pokrajinske organizacije gluvih i nagluvih osoba Jadranka Raletić uručila je prigodan poklon gradonačelniku, u znak zahvalnosti za sve što Grad radi na pobolјšanju položaja osoba sa invaliditetom. Program je završen nastupom benda „Rok apoteka“.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *