U Nišu uručeno 70 ugovora za samozapošljavanje nezaposlenih lica

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prof. dr Darija Kisić uručila je danas u Nišu 70 ugovora za samozapošljavanje nezaposlenih lica i tom prilikom istakla da je Grad Niš primer dobre prakse kada su u pitanju politika zapošljavanja i poboljšanje uslova života i rada građana.

„Zajedno idemo dalje, zajedničkim snagama želimo da sledeće godine kažemo da smo postigli još bolje rezultate i još veći uspeh. Nadamo se da će mladi preduzetnici koji danas imaju priliku da uplove u svet preduzetništva biti uspešni i da zajedno gradimo još bolju i napredniju Srbiju“, poručila je Kisić Tepavčević.  

Kisić Tepavčević je ukazala da su na tržištu rada ostvareni dobri rezultati – stopa nezaposlenosti u Srbiji je u drugom kvartalu ove godine smanjena za 1,7 odsto u odnosu na prvi kvartal, dok je stopa zaposlenosti u drugom kvartalu porasla za 1,9 odsto u odnosu na prvi kvartal.

Ministarka Kisić Tepavčević je navela su Niš i Nacionalna služba za zapošljavanje ove godine izdvojili 55,8 miliona dinara za sprovođenje pet mera aktivne politike zapošljavanja u tom gradu. Kako je dodala, u Nišavskom okrugu beleže se dobri rezultati, pa je u tom delu naše zemlje od početka godine zaposleno 14.534 osobe koje su bile evidentirane u Nacionalnoj službi za zapošljavanje, što je za 14,5 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Prof. dr Kisić Tepavčević je novim preduzetnicima poželela uspeh u radu i da vrlo brzo budu u prilici da zaposle svoje sugrađane.

Ugovore o samozapošljavanju uručila je i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, koja je zahvalila Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Nacionalnoj službi za zapošljavanje na podršci Nišu i ostalim lokalnim samoupravama da zaposle svoje građane.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović rekao je da ove godine postoji veliko interesovanje nezaposlenih širom Srbije da započnu sopstveni biznis, da je do sada dodeljeno više od 3.000 subvencija za samozapošljavanje i da veruje da će do kraja godine biti dodeljeno oko 4.000 tih subvencija.

Martinović je rekao i da Republika Srbija, u saradnji sa lokalnim samoupravama, godišnje uloži oko milijardu dinara u program samozapošljavanja, a da je ove godine iz Budžeta Republike Srbije izdvojeno 5,7 milijardi dinara za različite programe zapošljavanja, među kojima su programi stručne prakse, programi za pripravnike, program „Moja prva plata“ i drugi.

U okviru posete Nišu, ministarka Kisić Tepavčević i direktor Martinović će posetiti kompaniju “Tehno i oprema inženjering Niš”, koja se bavi proizvodnjom opreme, projektovanjem i konsaltingom u ugostiteljstvu, a sa kojom NSZ poslednjih nekoliko godina ostvaruje dobru saradnju po pitanju zapošljavanja nezaposlenih lica.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *