U Milanovcu ove godine prijavljeno 140 slučajeva nasilja nad ženama u porodici

Na današnji datum obeležava se Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Od početka ove godine do danas, u Gornjem Milanovcu prijavljeno je 168 slučajeva nasilja u porodici, od čega je u oko 140 slučajeva u pitanju nasilje nad ženama.

Nasilje je širok pojam, a podrazumeva vid trpnje – kada je nekom loše i kada se oseća ugroženim od strane drugog lica. Postoji psihološko, fizičko, seksualno, ekonomsko nasilje, a svako od njih jeste vid patnje.

centar za socijalni rad
Foto: INFO 24

Centar za socijalni rad Gornji Milanovac ima Interni tim za nasilje na čijem se čelu nalazi diplomirani psiholog Jelena Sarić. Prema njenim rečima, u trenutku kada žena sama primeti da je žrtva nasilja, često se susreće i sa brojnim preprekama.

Jelena Sarić
Jelena Sarić, Foto: INFO 24

„Žene često imaju strah, pogotovo ukoliko su tu deca prisutna, brinu kako će se to odraziti na njih, jer sama prijava podrazumeva da se rastura porodica. Brinu se o tome kako će deca da reaguju, kao i kako će da reaguju drugi članovi porodice. Jednostavno, plaše se, ali najviše za decu. To je ono što ih i najčešće sprečava da prijave nasilje. Mnogo je bitno da prijave nasilje upravo zbog te dece, jer su ona često prisutna, vide, posmatraju, a neretko, ako nisu direktna žrtva nasilja, onda su indirektna. Ukoliko im je majka povređena, uvređena, deca uviđaju sve to, tako da su zbog toga i deca žrtve nasilja. Iako žena pomisli da zbog dece ne treba da prijavi nasilje, treba upravo zbog njih to i da uradi“, objašnjava Jelena Sarić i dodaje da, iako razume nepoverenje koje žene imaju u institucije, da se obrate za pomoć i da će uvek imati ko da ih sasluša i pomogne.

Nasilje nad zenama

Prema njenim rečima, mnoge žene su navikle da trpe nasilje, a često ga i normalizuju. Bitno je da problem iznesu van kruga svoje porodice kako bi se on sagledao na pravi način, a potom i rešio. Grupa za koordinaciju i saradnju pri Osnovnom tužilaštvu u Gornjem Milanovcu, gde su zastupljeni predstavnici Centra za socijalni rad, policije i Osnovnog tužilaštva organizuje sastanke jednom sedmično na kojima se razmatraju slučajevi nasilja. Kada Grupa proceni da je žrtva posebno ugrožena, poziva je na sastanak, kako bi joj pružila potrebnu podršku i pomoć.

Direktor Centra za socijalni rad u Gornjem Milanovcu Aleksandar Jevtović, istakao je da je nasilje nad ženama nešto što se može okarakterisati kao veoma negativna pojava.

„Ja apelujem na sve, i one koji primete da neko vrši nasilje nad ženama, ili u porodici, da to prijave bilo kome od ovih aktera koji učestvuju u sprečavanju tog nasilja“, rekao je Jevtović.

U našoj opštini, do avgusta ove godine, izrečeno je 40 mera zaštite od nasilja u porodici, prema Porodičnom zakonu, a najčešće je to bila mera zabrane daljeg uznemiravanja. U najvećem broju slučajeva radi se o psihološkom nasilju, ređe fizičkom i psihološkom zajedno, a najčešće je u pitanju partnersko nasilje.

„Svake godine imamo sve veći broj prijavljenih slučajeva nasilja nad ženama i uopšte nasilja u porodici. Bitno je istaći da tu postoji više uzročnika, zašto taj broj raste. Nije samo u pitanju da se povećava broj slučajeva nasilja, već se i građani osvešćuju u tom pogledu, pa se sve više nasilje prepoznaje i prijavljuje, što je na neki način dobro. Ljudi su dosta osvešćeniji u poslednjem periodu“, naglasio je Jevtović.

Iako raste svest o tome šta podrazumeva nasilje nad ženama, ono se i dalje dešava, a u Srbiji ga mnogo više trpe starije žene i one koje žive na seoskom području, istakla je Suzana Paunović, direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava u Vladi Republike Srbije, prilikom nedavnog gostovanja u emisiji „Reč po reč“ koja se prikazuje na TV GM Plus. Razlog za to je upravo neki vid „udaljenosti“ od informacija i institucija, kao i zbog uvreženog patrijarhalnog obrasca ponašanja u okviru porodice.

Kristina Ponjavić / INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *