U kupovinu moguće samo sa telefonom

U Srbiji je danas obavljeno prvo instant plaćanje mobilnim telefonom pomoću IPS QR koda, a prvu takvu transakciju obavila je guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković.

Ona je u prodajnom objektu Merkatora S u ovom tržnom centru rekla da će ovaj dan za nju biti posebno upamćen, kao i u istoriji NBS, Banke „Poštanska štedionica“ i kompanije Merkator S.

Ona je navela da će 27. februar pamtiti kao dan kada je građanin mogao da krene u kupovinu samo sa mobilnim telefonom.

Tabaković je rekla da će ovakav način plaćanja biti omogućen u prođanim objektima kompanije Merkator S i preko Banke „Poštanska štedionica“, a da očekuje da će se uskoro tom projektu priključiti drugi trgovinski lanci i banke.

„Danas činimo ono što je za mnoge daleka budućnost“ porucila je Tabaković i navela da će novi način plaćanja olakšati život građanima i plaćanje učiniti jednostavnijim, efikasnijim i najbezbednijim.

Ona je rekla da je današnji dan za banku praznik i navela da takvu vrstu plaćanja imaju jos šamo Švedska i Kina gde samo jedan operator ima monopol nad tom vrstom plaćanja.

Objasnila je da u Srbiji svaka banka koja ima ebanking može da omogući uslugu plaćanja mobilnim telefonom QR kodom, čiji je nosilac NBS .

Navela je da korisnici u Srbiji preko google plej prodavnice mogu preuzeti aplikaciju koja će omogućiti takvu vrstu plaćanja.

Dodala je da plaćanje QR kodom omogućuje da trgovac ima uvid u račun kupca 60 sekundi i naglasila da je cilj da se sva plaćanja obavljaju legalnim tokovima, kao i da se plaća porez.

Sve moguće tokove iz sivih zona uvešćemo u legalne, rekla je Tabaković.

Događaju u TC Meraktor prisustvovao je i predsednik Izvršnog odbora Banke „Poštanska štedionica“ Bojan Kekić koji je izrazio zadovoljstvo zbog novog načina plaćanja za koje je rekao da je tehnološki najnaprednije u Evropi.

„Banka Poštanska štedionica je prva u Srbiji koja je omogućila najsavremeniji način plaćanja bez kartice i gotovine“, rekao je Kekić i naveo da je ovaj projekat od nacionalnog značaja.

INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *