U Kraljevu održan prvi Sajam obnovljivih izvora energije

Kraljevo je juče bilo domaćin prvog Sajma obnovljivih izvora energije kojim je Regionalna privredna komora Raškog i Moravičkog okruga zaokružila svoje aktivnosti u okviru projekta „Zelena energija u funkciji unapređenja razvoja privrednog sektora u Raškom i Moravičkom okrugu“. Sajam, prvi takve vrste u okruženju, održan je u hotelu „Turist“ i imao je devet izlagača, a predstavljao je krunu pomenutog projekta.

Zvonko Tufegdžić, predsednik Regionalne privredne komore Moravičkog i Raškog okruga istakao je da su se kao organizatori Sajma potrudili u Kraljevu predstave najnaprednije deo obnovljivih izvora energije koji predstavljaju energiju budućnosti:

– Na sajmu izlažu ne samo oni koji se time bave u našem regionu, nego oni koji to najuspešnije rade u Srbiji. Predstavljene su sve vrste alternativne energije – od energije sunca, hidroenergije, biomase, peleta… sve što daje omogućava privrednim subjektima da štede i povećaju profitabilnost, a domaćinstvima da jeftinije proizvode struju i da se jeftinije greju. To je pomoć i državi koja tu električnu energiju može po nižoj ceni da proda na stranom tržištu.

Tokom realizacije projekta organizovan je čitav niz aktivnosti u okviru kojih su učesnici imali susrete sa predstavnicima lokalnih samouprava u tri grada i šest opština na području koje pokriva RPK Raškog i Moravičkog okruga. Više d 300 privrednih subjekata upoznato je sa prednostima novih tehnologija i obnovljivih izvora energije.

Jovan Nešović, saradnik na projektu podseća da su obnovljivi izvori energije trend danas u svetu iz nekoliko razloga:

– Jedan je zato što nema dekarbonizacije bez korišćenja obnovljivih izvora energije. Nema poboljšanja kvaliteta vazduha bez eliminacije fosilnih goriva, nema smanjenja troškova privrede bez korišćenja obnovljivih izvora energije.

Sajam u Kraljevu povezao je privrednike koji razmišljaju da instaliraju fotonaponske elektrane i da koriste druge oblike vidove obnovljivih izvora energije sa onima koji rade projektovanje i analize izvođenje radova. Takođe, u radnom delu, stručni ljudi sa ozbiljnim referencama na tim poljima prezentovali su svoje rezultate, probleme, očekivanja.

U Srbiji su prve solarne elektrane otvorene pre više od 10 godina, ali tek poslednjih par godina korišćenje solarne energije za proizvodnju doživljava bum. Početkom aprila u Lapovu je puštena u rad najveća solarna elektrana u Srbiji – DeLaSol, u koju je uloženo 8,9 mil EUR. Na 12,5 hektara instalirano je 17.980 solarnih panela poslednje generacije. Kapacitet elektrane kao instalisana snaga iznosi 11,7 megavata (MW), a snaga priključenja prema distributivnoj mreži 9,9 MW, što je dovoljno da snabde 2.100 kuća u lokalu za celu godinu. Ovaj projekat vodio je Ivan Kićanović koji ističe da su solarni paneli DeLaSol elektrane najnovije generacije i da imaju prenos električne energije i sa prednje strane i sa zadnje strane:

– Sve što se reflektuje o površinu daje dodatan prinos, Imali smo zanimljivu situaciju da je sneg pao kada smo puštali elektranu. On je potpuno pokrio panele, a elektrana je i dalje radila sa pet do 10 odsto snage. Iste panele smo instalirali i u „Toyo Tyres“ fabrici u Inđiji.

Kroz ovaj projekat konkretnu pomoć dobila su 22 privrednika sa područja Raškog i Moravičkog okruga i to kroz besplatan predračun radova za instaliranje solarne elektrane, kao i analizu isplativosti, što je bio i sam cilj projekta.

Među njima je i Ivan Đaković iz firme „Bio Fudeks“ iz Štulca koji  ističe da su se oni planirali da njihova buduća investicija bude upravo ugradnja solarnih panela, odnosno izgradnja solarne elektrane.

– Željeni efekat je, naravno, smanjenje troškova električne energije. Prema našim inicijalnim proračunima trebalo bi da veći deo naše potrošnje električne enrgije bude podmiren konvertovanjom sunčeve energije u električnu.

I Jovan Pantović, direktor firme „Elipsa“ iz Kraljeva, zainteresovanost za dobijanje predračuna i analizu isplativosti objašnjava prepoznatom potrebom:

– Naša firma raste i potrebno je da obezbedimo sve, i za krizne uslove, i za one koji nisu krizni, da imamo uvek sigurnu energiju i da možemo sami deo toga da proizvedem, a samo ostatak da kupimo od Elektrodistribucije. Prema mojim saznanjima, čak i kad nema sunca, skoro 20% energija se napravi, tako da je to vrlo.

Kraljevačka firma „Termoinvest“ prva je na našem terenu napravila solarnu elektranu krajem oktobra 2021. godine. Mladen Jelić ističe da je ona snage 48 KW, a solarni paneli postavljeni su na jednoj od proizvodnh hala:

– Dva meseca po instaliranju naših solarnih panela doneti su podzakonski akti, a mi smo ušli u proceduru priključenja elektrane na distributivni sistem EPS-a i tu počinju problemi. Tek posle devet meseci smo se priključili na sistem tako da za sada nemamo velika iskustva, jer smo priključeni u vreme kad smo ušli u zimski period, pa ćemo računicu imati tek za godinu dana – kaže Jelić, dodajući da „Termoinvest“, kao firma koja se bavi proizvodnjom, želi da izgradnjom solarne elektrane anulira svoju godišnju potrošnju, ali da će imati, prema proceni projektanata i viška proizvedene električne energije koju im EPS, za sada, nažalost, neće plaćati.

Evropska Unija je preko programa EU Pro Plus, koji se sprovodi u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije podržala više od 16 projekata za šta je izdvojeno 670.000 evra bespovratnih sredstava. Jedan od projekata koji su podržali je i projekat RPK koji je završenovim sajmom.

Vladimir Jovanović iz EU Pro Plus programa ocenio je da je ovaj projekat svojim aktivnostima doprineo razvoju svesti o značaju obnovljivih izvora energije, doprineo umrežavanju privrednih subjekata i primeni savremenih rešenje u snabdevanju električnom energijom.

– Posebno je važno što su tokom projekta preduzeća koja su učestvovala imala priliku i da saznaju izvore finansiranja ovih poslovnih poduhvata, a takođe ovaj projekat bio je prvi projekat EU Pro Plus sa Privrednom komorom Srbije koji je uspostavio temelje za buduću saradnju.

Besplatan predračun radova za instaliranje solarne elektrane, kao i analizu isplativosti, dobili su ovi privredni subjekti sa područja Raškog i Moravičkog okruga:

DRVO-RAJ D.O.O. Ratina

TURKOVIĆ D.O.O. Tutin

SZTR “PALMA PLUS” Sjenica

FLORIDA 1994 D.O.O. Novi Pazar

CASABA D.O.O. Novi Pazar

DALLAS-COMPANY D.O.O. Tutin

ALEKSA BLAGOJEVIĆ PR AGRO ČAIR, Puhovo (Lučani)

BIOFOODEX D.O.O. Vrnjci

SZUR “O!PHILIP” Kraljevo

KORALI d.o.o. Kraljevo

SIM PALETE D.O.O. Kraljevo

SB BRAVA D.O.O. Čačak

POLO D.O.O. ČAČAK

MD GAS D.O.O. RAŠKA

15. SZTR “ALIBI” VERICA MIHAJLOVIĆ PR RAŠKA

POMAK D.O.O.

PTK TRIJUMF STANIĆ Kraljevo

KOTLENIK D.O.O. Lađevci

ZTKR “ELIPSA”, Kraljevo

EURO LIM D.O.O

SAN D.O.O.

EURO AUTO TKR

EUROSCHILD D.O.O. Čačak,

Srbija

EUROTERMIK D.O.O.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *