U Kragujevcu obeležena Hanuka

Povodom jevrejskog praznika svetlosti Hanuke, u organizaciji Ambasade Izraela i Udruženja srpsko – izraelskog prijateljstva “Ahava“, Kragujevac je posetio ambasador Jahel Vilan. Sa Miljanom Bjeletićem, članom Gradskog veća za kulturu i Borisom Kovačevićem, pomoćnikom gradonačelnika za međunarodnu saradnju i predstavnicima udruženja, ambasador je obišao Centar za razvoj usluga socijalne zaštite „Kneginja Ljubica“ i  Centar za sport i rehabilitaciju osoba sa invaliditetom „Iskra“ i uručio tradicionalne praznične kolačiće.

Uručenju su prisustvovali Snežana Stevanović, direktorka Centra i Bojan Ilić, direktor SPD Radnički.

“Raduje me što sam u kratkom periodu grad Kragujevac posetio dva puta i što je jedan od gradova u Srbiji u kojima obeležavamo Hanuku. U saradnji sa udruženjem “Ahava“, povodom velikog praznika svetlosti koji ima istorijsko poreklo a simbol je pobede dobra nad zlom i svetla nad tamom, organizovali smo humanitarne aktivnosti, rekao je ambasador Vilan i dodao:  “Nadam se da ćemo imati prilike da organizujemo i druge praznike koji će nam doneti svetlosti”.

“Iako u epidemiološkoj situaciji važno je da, koliko je to moguće i pored digitalnih platformi, nastavimo da negujemo i intenziviramo interkulturni dijalog, upoznajemo kulture i običaje drugih naroda. Verujem da je to način da više cenimo svoju”, rekao je Miljan Bjeletić, član Gradskog veća, naglašavajući da je grad Kragujevac  označen kao važna adresa u promociji kulturnih aktivnosti drugih naroda a to je svakako značajno za bogatstvo i ljudi i grada.

Govoreći o značaju posete i negovanju odnosa sa ambasadom Izraela, Boris Kovaćević, pomoćnik gradonačelnika je rekao da su svaka poseta i kontakt veoma bitni jer stvaraju  prilike za bolje upoznavanje i prostor da se razgovara o nekim budućim saradnjama.

“Udruženje Ahava u saradnji sa Ambasadom Izraela prvi put u Kragujevcu organizuje Hanuku i to je jedan od praznika čijim obeležavanjem i u budućnosti želimo da nastavimo zbližavanje i upoznavanje dva naroda. Kroz tradiciju, kulturu i običaje upoznajemo narod koji nam je kroz istoriju blizak, kaže Predrag Vukašinović, potpredsednik Udruženja Ahava i dodaje da  Hanuka, jevrejski praznik svetlosti korisnicima institucija socijalne zaštite, brige o deci i starima i osoba sa invaliditetom donosi praznične krofne.

Pored Kragujevca, darivanjem prazničnih krofni korisnicima usluga socijalne zaštite, jedan od najpoznatijih jevrejskih praznika obeležen je još u Novom Sadu, Beogradu i Novom Pazaru.

INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *