U Ivanjici 2.000 domaćinstava bez struje, brojni putevi neprohodni

Zbog snežnih padavina i vetra koji je dostizao orkanske brzine u brdsko-planinskim predelima Moravičkog okruga situacija je i dalje teška. Mnoga sela su bez struje, a problema u snabdevanju ima i na području pojedinih gradova i opština. Iz Ivanjice na put se kreće samo u krajnjoj nuždi, jer su tokom noći ponovo zavejani putevi na području Golije i Peštera.

U Moravičkom okrugu situacija je najalarmantnija na području Ivanjice gde je prethodnih dana jak vetar nosio krovove i čupao stabla. U ovom trenutku je više od 2.000 domaćinstava bez struje. Veliki broj puteva na području Ivanjice i dalje je neprohodan.

Na zajevanom putu preko Golije, zatekli smo brojne automobile u koloni, koji su čekali pomoć razgrtača.

„Nismo znali da je na području Ivanjice ovakva vejavica. Čekamo pomoć, jer se dalje, a ni natrag ne može“ rekli su nam putnici, među kojima je bilo i onih koji su pošli na skijanje na ovu planinu. 

 Na području Čačka još uvek ima poteškoća u snabdevanju električnom energijom, a problema sa zavejanim putevima bilo je u gotovo svim brdsko-planinskim selima. Probleme su stvorili smetovi koji su tokom noći narasli i do jednog metra. Međutim, na području Ivanjice je i dalje najkritičnije. 

„Sneg neprekidno pada više od 20 sati, to nam stvara velike probleme. Imamo veliki broj neprohodnih seoskih i atarskih puteva. Zavejani su i mnogi ostali putni pravci, računajući i samu Ivanjicu. Činimo sve što je u našoj moći, sve ekipe koje imamo su na terenu, propritetni pravci su opštinski i putevi koje koristi Hitna pomoć i vozila za dijalizu. Normalizaciji se nadamo čim sneg prestane da pada“, izjavio je Momčilo Mitrović, zamenik predsednika opštine Ivanjica. Inače, u nadležnosti opštine je da čisti i održava oko 1.000 kilometara opštinskih, regionalnih i seoskih puteva.

Zbog novih snežnih padavina, pripadnici Sektora za vanredne situacije, angažovani su na više lokacija u ovom delu Srbije i pružaju pomoć ugroženom stanovništvu. Tokom protekle noći, na putu Novi Pazar – Sjenica, pripadnici Vatrogasno-spasilačke jedinice u Novom Pazaru evakuisali su 20 osoba iz zavejanih automobila, među kojima je bilo petoro dece. U mestu Zarožje kod Bajine Bašte, vatrogasci su intervenisali prilikom oslobađanja vozila zarobljenih u snegu, dok su na Ignjevači u Mokroj Gori evakusiali petoro dece iz zavejanog autobusa. U mestu Varda kod Kosjerića evakuisano je osam osoba iz zavejanih područja, a pet vozila oslobođeno je iz snežnih nanosa. Nadležni apeluju na vozače da obrate posebnu pažnju u vožnji, kao i da se pre polaska na put informišu o prohodnosti saobraćajnica. 

Gordana Injac / INFO 24 / Foto: MNA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *