U Berlinu o obnovi železničkog saobraćaja između KiM i Srbije

Na osnovu dogovora specijalnog izaslanika predsednika SAD Ričarda Grenela sa predsednikom Vučićem, danas će se u Berlinu razgovarati o obnovi železničkog putničkog i kargo saobraćaja između centralnog Kosova i juga centralne Srbije, koji je u prekidu duže od dve decenije, a delegaciju predvodi Marko Ðurić.

Kako navodi Tanjugov izvor, razgovaraće se samo o komercijalnim temama, pošto je uslov Beograda za nastavak političkog dijaloga, koji će se i dalje voditi pod okriljem EU, ukidanje taksi od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i BiH, koje je uvela Priština.

Ðurić, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, uključen je, inače, u sve razgovore Beograda i Prištine od 2012.

U delegaciji koju će danas predvoditi na sastanku sa Grenelom, prema Tanjugovim informacijama, biće predstavnici resornog ministarstva, kao i stručnjaci iz oblasti železničkog saobraćaja.

Infrastrukturno povezivanje Beograda i Prištine bila je jedna od glavnih tema razgovora Vučića i Grenela u petak u Beogradu, kada je američki diplomata najavio da će se o detaljima sporazuma o obnovi železničkih usluga razgovarati na sastanku u Berlinu u ponedeljak.

Grenel je istakao da SAD žele da se dve strane fokusiraju na ekonomiju, nova radna mesta i prosperitet kao put ka normalizaciji odnosa.U izjavi za američku agenciju AP, Grenel, koji je i ambasador SAD u Nemačkoj, ocenio je da bi sporazum o obnovi železničkog saobraćaja između Beograda i Prištine bio važan za obe strane.Uspostavljanje železničkih veza, kako je rekao, postalo je prioritet nakon što su američki zvaničnici posredovali ove nedelje u postizanju dogovora o ponovnom uspostavljanju avionskog saobraćaja između Beograda i Prištine, posle 21 godine.

Predsednik Vučić preneo je novinarima posle sastanka sa Grenelom, da mu je ukazao na značaj ukidanja taksi, pošto je besmisleno da postoji železnička linija između Beograda i Prištine, a da u tom saobraćaju nemamo robu.

INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *