Održan 16. MSFK Interakcija 2021”

Nezavisni filmski centar „Filmart” i Kulturni centar Beograda  organizovali su  premijernu projekciju dokumentarnih filmova snimljenih tokom 16. Međunarodnog studentskog filmskog kampa „Interakcija 2021“, koja je održana  23. avgusta 2021. godine, u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Ovogodišnja tema kampa „Bez ograničenja“, bila je inspirativna za učesnike filmskog kampa Interakcija, pa su na teritoriji Čačka i Užica snimljena tri zanimljiva dokumentarca. U produkciji filmova učesvovalo je dvanaest mladih filmskih stvaralaca iz Poljske, Estonije, Egipta, Rusije, Novog Zelanda, Austrije, Hrvatske i Srbije, kao i tri lokalna koordinatora produkcije iz Užica i Čačka.

Dve ekipe su boraveći u Užicu radile parelelno na dva dokumentarna filma. Reditelj sa Novog Zelanda, Isak Najts-Vošborn sa svojom ekipom, prateći lik junjakinje Dragice u seoskoj sredini, donosi nežnu meditaciju o majčinstvu i lancima porodice koji nas vezuju. Ekipu ovog filma, radnog naziva „Majčino mleko“ činili su i snimatelj Antonio Pozojević iz Hrvatske, montažerka Ivana Pejak iz Srbije, snimatelj i dizajner zvuka Evgenij Pereiaslavtsev iz Rusije i koordinatorka produkcije Nađa Lapčević iz Užica.

Klaudia Folga, studentkinja režije iz Poljske, sa svojom ekipom (Jovan Radaković, snimatelj; Lucija Ana Ilijić, montažerka; Mazin Helal, dizajner zvuka i koordinatorka produkcije Ana Ostojić iz Užica), filmom koji je takođe snimljen u Užicu, bavi se ispitivanjem uloga koje mala sredina dodeli određenom pojedincu. Njihov junak Šone Koreja je lokalni „čudak” koji po ceo dan vozi bicikl još od malena, ali ko je zapravo on, niko i ne zna.

Treća ekipa koja je boravila u Čačku, predvođena Ružicom Anjom Tadić, rediteljkom iz Srbije, u inspirativnom pejzažu Ovčarsko-kablarske klisure, snimala je dokumentarac koji donosi portret čoveka koji u sred vanrednih okolnosti izazvanih klimatskim promenama, gaji poseban odnos sa prirodom nastojeći da je sačuva. Pored rediteljke, čačansku ekipu činili su i Johan Huimerind iz Estonije, Izabela Fridel iz Austrije, Predrag Kedić iz Srbije, dok je Jovana Jevremović iz Čačka bila u svojstvu lokalne koordinatorke produkcije.

Ovogodišnji kamp je realizovan  uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Filmskog centra Srbije, Grada Čačka, producentske kuće Cinnamon Films, Studentskog centra Užice, ali i brojnih partnera i prijatelja.

Podsetimo, u organizaciji Nezavisnog filmskog centra „Filmart”, od 2006. godine, realizuje se Međunarodni studentski filmski kamp „Interakcija“, u okviru koga studenti filmskih škola iz celog sveta, tokom tronedeljnog boravka u zapadnom delu Srbije, snimaju dokumentarne filmove na zadatu temu.

Tokom petnaestogodišnje realizacije kampa učestvovalo je 249 učesnika iz 56 zemalja. Snimljeno je 50 dokumentarnih filmova, od kojih je 11 filmova osvojilo 20 nagrada na filmskim festivalima širom sveta.

Realizacijom kampa „Interakcija“, NFC „Filmart“ nastoji da afirmiše filmsko stvaralaštvo mladih, a posebno da podstakne razvoj i produkciju dokumentarnog filma kod studenata filmskih škola. Rad u multinacionalnim studentskim filmskim ekipama, tokom produkcije filmova, podstiče multikulturalnost i razmenu iskustva između studenata filmskih akademija iz celog sveta.

„Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je sredstvima opštine Požega,  u okviru projekta “Požeška kulturna interakcija”  za 2021. godinu.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *