Trivan: Bez sistema za preradu otpadnih voda Srbija neće imati zdravu životnu sredinu

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan izjavio je u Čačku da bez izgradnje sistema za preradu otpadnih voda Srbija neće imati zdravu životnu sredinu. Tokom obilaska Transfer stanice i Centra za reciklažu, Trivan je naveo da je Čačak jedna od loklanih samouprava koja je spremna da izgradi to postrojenje.

Ministar Trivan je izjavio da Srbija  ima  26 projekata sistema za preradu otpadnih voda spremnih za investiranje i upozorio da otpadne vode utiču na sve, zemljište, hranu, podzemne vode koje pijemo.

Ministar Goran Trivan i Milun Todorović
Ministar Goran Trivan i Milun Todorović, Foto: FB Milun Todorović

“Bez brige o otpadnim vodama i bez rešavanja pitanja sistema za preradu otpadnih voda, Srbija mora da ih izgradi 350, nemojte računati uopšte da ćemo imati zdravu životnu sredinu”, upozorio je Trivan.

Grad Čačak je pokrenuo rešavanje pitanja izgradnje Fabrike za otpadne vode, a Razvojna agencija SIDA iz Švedske donirala je 350.000 evra za izradu projektne dokumentacije. Na jesen, novi saziv Skupštine, trebalo bi i da usvoji planski akt, a postrojenje će se graditi na prostoru bivše deponije.

Ministar Goran Trivan i gradonačelnik Milun Todorović sa saradnicima
Ministar Goran Trivan i gradonačelnik Milun Todorović sa saradnicima, Foto: FB Milun Todorović

“Španska EPTISA radi studiju. Kada budemo imali definisan, završen, usvojen planski akt, možemo odmah aplicirati za ono što nas očekuje a to je oko 23 miliona evra za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda”, naveo je gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

Trivan je ocenio da je Čačak jedan od vodećih gradova u Srbiji kada je u pitanju bavljenje svim pitanjima zaštite životne sredine. Jedno od njih je i sanacija i rekultivacija bivše sanitarne deponije „Prelići“ koju je  ministarstvo podržalo sa ukupno 102 miliona, dok je iz lokalnog budžeta izdvojeno 26 miliona dinara. Sanacija i rekultivacija prve zone nesanitarne deponije „Prelići“ privodi se kraju,  a očekuje se  i skori  početak radova na zoni dva.

“Grad Čačak će u narednih nekoliko godina ubeđen sam biti prva lokalna samouprava na teritoriji Republike Srbije koja će imati zatvorenu nesanitarnu deponiju koja je više od 50 godina pre svega ugrožavala život stanovnicima Atenice i Kulinovaca”, izjavio je Todorović.

Tokom posete Čačku, ministar Trivan je podsetio na problem zagađenja vazduha istakavši da kvalitet vazduha zavisi od elektroprivrednih kapaciteta i saobraćaja i da je važno rešiti problem individualnih ložišta kojih u našoj zemlji ima milion.

“Već smo krenuli sa subvencijama za električna i hibridna vozila i od sledeće godine planiramo da subvencionišemo uređaj za gas za automobile”, najavio je Trivan.

Transfer stanica
Transfer stanica, Foto: FB Milun Todorović

Prema rećima Trivana, Javno preduzeće Srbijagas će omogućiti priključivanje domaćinstava na gas na 36 rata, a u borbi za čist vazduh od izuzetne važnosti je pošumljavnaje i ozelenjavanje urbanih prostora.

Kako je rečeno, u Čačku je u poslednje četiri godine posađeno 3.300 stabala.

Za INFO 24 iz Čačka, Mirjana Aleksić / Foto: FB Milun Todorović

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *