Tramp: Izbori još nisu gotovi

Tri dana nakon američkih izbora, još uvek nema pobednika, a tenzije rastu. Iako je Džo Bajden preuzeo vodjstvo u Pensilvaniji, jednoj od ključnih država za pobedu na izborima, Donald Tramp poručio da izbori još nisu gotovi.

Demokrata Džozef Bajden je  veoma blizu pobede, dok aktuelni predsednik, republikanac Donald Tramp, optužuje demokrate za izbornu krađu. Tramp je već uložio tužbe vrhovnim sudovima pojedinih država, a najavljuje da će to uraditi i u Vrhovnom sudu Sjedinjenih Američkih Država.

Bajden vodi sa 253 elektorska glasa ispred Trampa, koji ima 214, a za pobedu je potrebno 270 elektorskih glasova. Poslednja izborna poprišta su u državama Pensilvaniji, Džordžiji, Nevadi i Arizoni i u svima vodi kandidat Demokratske stranke.

Zanimljivo je da je u najvažnijim, Pensilvaniji i Džordžiji, koje nose 20 i 16 elektorskih glasova, Tramp u početku bio u velikom vođstvu. Međutim, kako su počeli da se prebrojavaju glasovi pristigli poštom, a Bajden je svoje pristalice pozvao da glasaju na taj način zbog pandemije korona virusa, tako se predsednikova prednost topila, da bi u završnici bivši američki potpredsednik prešao u vođstvo. Tramp ne može sebi da dozvoli gubitak Pensilvanije i Džordžije, dok Bajdenu pobeda u tim državama nije neophodna jer bi i ako pobedi samo u Pensilvaniji postao predsednik.

U medjuvremenu, državni sekretar Džordžije potvrdio je da će u toj saveznoj državi biti ponovljeno prebrojavanje glasova zbog male razlike izmedju Trampa i Bajdena.

Mnogi stručnjaci predvideli su da će povećanje broja glasačkih listića poslatih poštom značiti da će brojanje trajati duže i navode da kašnjenje samo po sebi nije pokazatelj da sa glasanjem nešto nije u redu. Međutim, Tramp tvrdi da je u pitanju krađa glasova i najavljuje žalbe sudovima.

Vodeće TV mreže prekinule su prenos obraćanja Donalda Trampa iz Bele kuće zbog njegovih, kako kažu, „neosnovanih tvrdnji da su predsednički izbori pokradeni“.

S druge strane, mnogi kao siguran znak Bajdenove pobede vide odluku američke Federalne agencije za avijaciju da uvede privremenu zabranu preleta iznad kuće Džoa Bajdena u Vilmingtonu, u državi Delaver, gde bi on trebalo da održi pobednički govor.

INFO 24 / Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *