Tradicionalna seča Badnjaka

Predstavnici Grada Užica tradicionalno, svake godine u drugoj mesnoj zajednici, seku Badnjak. Domaćin seče ove godine bilo je domaćinstvo Slobodana Dragutinovića iz najudaljenije užičke mesne zajednice Mokra Gora.

Badnjak, koji će do večeras stajati ispred Gradske kuće, a potom biti naložen ispred crkve Sv. Đorđa, osečen je uz molitvu, pšenicu i vino kako to običaji nalažu.

„Vrlo je važno da, u vreme kada se promovišu neke druge i drugačije moralne vrednosti, negujemo tradiciju i običaje vezane za našu veru. Vatra badnjaka treba da nas ogreje i nauči da se radujemo životu, baš kao što je to bilo u Vitlejemskoj pećini kada je rođen Hristos.

Badnjak i Božić su tu da objedine porodicu. U tome je sušina praznovanja Božića. Srbi itekako vole da učestvuju u praznovanju Božića da bi praznovali mir jer je on najpotrebniji ne samo porodici nego i svakom gradu, zemlji pa i celom svetu“, objašnjava suštinu praznika protojerej Vladimir Dukanac, starešina Crkve Svetog Đorđa u Užicu.

Protojerej Vladimir Dukanac, starešina Crkve Svetog Đorđa u Užicu

„Badnji dan i Božić dočekujemo u vreme teških dešavanja za SPC u Crnoj Gori i upravo zato bi ovi praznici trebalo da nas ujedine, a ne da nas dele. Kada je reč o odbrani SPC u Crnoj Gori, i dalje je to većinsko srpsko stanovništvo, a sada su u prilici da se bore za očuvanje crkve zajedno sa nama iz Srbije, i svih delova gde žive Srbi. Mi Užičani dajemo im punu podršku u onome što čine da na miran način sačuvaju imovinu SPC“, poručio je užički gradonačelnik Tihomir Petković.

Nakon seče Badnjaka gradonačelnik Užica, Tihomir Petković podelio je božićne poklone mališanima zaseoka u kome živi porodica Dragutinović.

Badnjak je donet i postavljen ispred Gradske kuće u prisustvu sveštenstva užičke crkve koji su uz tradicionalne srpske običaje koji se vezuju za Badnji dan, osveštali Badnjak.

INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *