Toma Fila “Bez tajni”: Mnogi me zovu “đavoljim advokatom”!

Poznati advokat i poslanik SPS u Narodnoj Skupštini Republike Srbije Toma Fila je u emisiji “Bez tajni” sa Dejanom Kljajić, medijske mreže Info24, pričao o svom ocu Filoti Fili, smrtnim kaznama, greškama u našem pravosuđu, ali i o svojim slabostima i privatnom životu. 

Toma Fila je advokat preko pola veka. Završio je Prvu mušku gimnaziju, diplomirao je prava 1963. godine, a od 1967. godine je advokat. Uža specijalnost su mu krvni delikti.

Toma je otkrio da li je morao da se više trudi i dokazuje jer je sin Filote File. 

– Moj otac je bio najveće ime koje je advokatura dala. Ja sam samo želeo da budem drugi. Da li sam uspeo, ne znam. Bio je bolji advokat i bolji čovek u svakom pogledu. On je došao trbuhom za kruhom u Beograd, iz siromašne porodice koja je bila bogata, pa je zbog gluposti mog dede osiromašila. I on je uspeo ni iz čega, a ja sam ipak u advokaturu ušao na belom konju. Moji izazovi i borba su bili ništa u odnosu na sve ono što je moj otac prošao. Tri puta je bio u zatvoru pre rata, jer je bio prokomunistički orijentisan, socijaldemokrata kao ja, ja sam od njega naučio. Mislim da sam uporniji od oca, ali je on veće izazove imao. Znao sam za suđenja da se pripremim, bio sam bolje edukovan od njega, bio sam sin advokata, a on sirotinja – objasnio je on.

Fila je poznat kao advokat optuženih na smrtne kazne, protiv koje je on. 

– Slučajeve smrtnih kazni sam dobio 12 puta. Nasledio sam to od mog oca. Pokušao sam da idem njegovim putem. Branio sam više ubistava od njega. Italijani su me kad sam branio Vrbanovića, jednog Roma koji je ubijao po Italiji i spasao sam mu glavu, onda su mi rekli da sam “đavolji advokat”. To su mi ponovili i kad sam branio Miloševića – podvukao je on.

Fila ističe da on o ovakvim ljudima ne sudi, samo se trudi da ako može pomogne da se smanje kazne.

– Ja sam čovek pre i posle suđenja, a tamo sam da mu pomognem da mu smanjim kaznu, da ne dobije smrtnu nego 10, 15 godina. Nije moje da ja brojim. Kad pogledate, prvo policija, tužilaštvo, sud, a ja sam samo jedan. Uglavnom su naši uspesi greške policije, tužilaštva i suda. 

Kad bolje razmislim, nisam baš siguran da ću lepo misliti o sebi kad se povučem. Zato što sam mnogo puta iskoristio tuđe greške i svoje znanje. Za to sam se školovao, za to sam i plaćen, ali ima mnogo slučajeva koji su me samo zanimali pa sam ih prihvatao. 

Prema njegovim rečima, u našem pravosuđu imamo dobre zakone, samo ih treba primenjivati. Takođe, naglašava da je za uspeh najbitnije mnogo čitati i imati praksu – objasnio je Fila.

Poznati advokat, kog mnogi nazivaju i moćnim čovekom, u emisiji priča i koje su mu slabosti. 

– Ne volim ljude koji ne vole slabosti. Moja slabost je sve što je život. Voleo sam i da popijem, kao i sada, volim muziku ali nažalost ne znam da pevam, voleo sam devojke i žene. Drogu i kocku nisam voleo, ali nisam imao ni vremena za to – naglasio je on.

Fila objašnajava i zašto uvek kaže da je prvo završio “kafanologiju”. 

– Bez kafane ništa nećete dobiti. Ni klijente, ni ljude. Volim ljude koji vole kafanu. Kafana je druga kuća. Juče sam došao kući ranije i rekao svojoj ženi: Kad nema kafane, dobra je i kuća. 

 Nisam vozio ni automobil ni helikopter, ništa me nije interesovalo. Samo kafana. U ono vreme kad su me napadali kažu: eno Tomin brod, kakav brod kad ne znam ni automobil da vozim – istakao je on.

Toma objašnjava zašto ne voli da ga zovu moćnim čovekom. 

– Sebe smatram čovekom koji je ostavio u većini slučajeva dobar trag iza sebe. Nisam nikad bio moćan, poznavao sam moćne ljude. Evo, bio je jedan Časlav Ignjatović, predsednik Vrhovnog suda, rekao je kako nikad ništa od njega nisam tražio. Znate zašto, zato što vi mene platite za moj mozak, ne za intervencije. Time se ne bavim. Najveći kompliment kada sam odlazio iz suda, oni su rekli: Kada ode Toma, otići će i smeh. Uvek sam gledao da neki vic ispričam, da spustim tenzije u sudnici. To je jako važno – naglasio je Fila.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *