Tabaković: Srbija pokazala umeće da očuva investiciono okruženje

Snažno interesovanje međunarodnih investitora za ulaganje u hartije Republike Srbije na rok od 12 godina, potvrđuje činjenicu da je Srbija i u veoma turbulentnom kriznom periodu pokazala umeće i znanje da očuva stabilnost i uravnoteženo investiciono okruženje, ocenila je guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

Istakla je da je uspešno izgrađena i očuvana makroekonomska stabilnost u prethodnim godinama, rezultirala poverenjem investitora u kontinuitet dobrih ekonomskih politika, čak i u periodu velikih izazova za globalnu ekonomiju.

Republika Srbija je danas na međunarodnom finansijskom tržištu emitovala dvanaestogodišnju evroobveznicu u evrima u iznosu od jedne milijarde evra, po kuponskoj stopi od 1,65 odsto i stopi prinosa od 1,920 odsto.

Ovo je obveznica najduže ročnosti koju je naša zemlja do sada emitovala na međunarodnom tržištu, a izuzetno interesovanje međunarodnih investitora predstavlja još jednu potvrdu njihovog poverenja u dugoročnu održivost dobrih ekonomskih performansi i očuvanje makroekonomske stabilnosti Republike Srbije, saopšteno je iz kabineta guvernera NBS.

Dodaje se da je tražnja investitora tokom današnje aukcije bila 3,5 puta veća u odnosu na realizaciju.

Delegacije Narodne banke Srbije i Ministarstva finansija su tokom jučerašnjeg dana obavile niz uspešnih razgovora sa međunarodnim investitorima i finansijskim institucijama, zahvaljujući čemu je na današnjoj aukciji interesovanje za srpskim evroobveznicama pokazalo gotovo 200 eminentnih investitora iz celog sveta.

Time je postignuta značajna diversifikacija investitorske baze, a deo prikupljenih sredstava biće iskorišćen za otplatu postojećih dugova, dok bi drugi deo služio za obezbeđenje nastavka rasta naše ekonomije, pri čemu ni u jednom trenutku neće biti dovedena u pitanje održivost javnog duga.

Visoko interesovanje investitora zabeleženo je uprkos povećanoj neizvesnosti na međunarodnim finansijskim tržištima u prethodnih nekoliko nedelja, koja je u najvećoj meri uzrokovana povećanjem globalnih inflacionih očekivanja – prinosi na reperne američke i evropske obveznice dužih ročnosti su od početka godine zabeležili značajno povećanje, dostižući najviše nivoe još od pretkriznog perioda.

Ipak, značajna tražnja investitora za srpskim evroobveznicama omogućila je da se delegacija Srbije tokom aukcije značajno smanji troškove finansiranja (za čak 35 baznih poena, odnosno 0,35 p.p.).

„Srbija je danas na međunarodnom tržištu ostvarila stopu prinosa koja se može meriti sa pojedinim zemljama čiji je kreditni rejting investicionog ranga. To pokazuje da tržišni učesnici čvrsto veruju da i Srbija pripada ovoj kredibilnoj grupi zemalja. Današnja kuponska stopa od 1,65 odsto na obveznicu ročnosti od 12 godina predstavlja još veći uspeh nego kuponska stopa od 1,50 odsto koju smo 2019. ostvarili na obveznicu ročnosti od 10 godina, a nesrazmerno bolja od dolarskog duga koji je nasleđen i čija je kuponska stopa bila enormno visokih 7,25 odsto“, naglasila je guverner.

Danas postignuta stopa finansiranja u skladu je sa prosečnim prinosima po kojima se trguje evroobveznicama Rumunije uporedive preostale ročnosti (zemlja investicionog rejtinga i članica EU).

„Uspešna emisija evroobveznice, uprkos ambijentu povećanih neizvesnosti na globalnim tržištima, predstavlja rezultat godinama prisutne monetarne, fiskalne i finansijske stabilnosti, koja je našu zemlju učinila otpornom na izazove koji dolaze iz eksternog okruženja“, navodi Tabaković.

„Krizni ambijent, uzrokovan globalnom pandemijom virusa korona, koji je posebno pogodio globalnu ekonomiju u 2020. godini, predstavljao je važan test odgovornosti za kreatore ekonomskih politika, koji su Narodna banka Srbije i Vlada Srbije uspešno položili, zbog čega sam sigurna da ćemo iz aktuelne globalne krize izaći sa dodatno osnaženim kredibilitetom i ugledom među međunarodnim ekonomskim akterima“, zaključila je guverner Tabaković.

INFO 24 / Tanjug / Foto: Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *