Svetski dan bez automobila i promocija biciklizma

U svetu se danas obeležava Međunarodni dan bez automobila. Cilj je da se podigne svest javnosti o zagađenju životne okoline i da se promoviše zdrav način života korišćenjem alternativnih vidova kretanja – vožnjom bicikla ili šetanjem. Ideja je ustanovljena za vreme naftne krize sedamdesetih godina prošlog veka, ali je inicijativa za obeležavanje ovog dana pokrenuta tek 1994. godine.

Jedan od načina rešavanja problema zagađenja životne sredine jeste promocija biciklizma. Za njegov razvoj neophodna je dobra infrastruktura, koju predsednik Biciklističkog saveza Novog Sada Nebojša Subić pozitivno ocenjuje, ali ukazuje na potrebu daljeg ulaganja.

“Treba raditi na povezivanju prigradskih naselja koja su, nažalost, nebezbedna za kretanje biciklista, a imajući u vidu da će ekspanzija vožnje bicikala biti sve veća”, kaže Subić, i dodaje da je bicikl pravi izbor koji nameće svetska pandemija.

Kada je reč o bezbednosti biciklista u saobraćaju, Subić kaže da je važno raditi na preventivi koja podrazumeva edukaciju.

“Na preventivi ne radimo gotovo ništa, već samo na represiji i kampanjama koje ne donose kvalitetan pomak”, objašnjava Subić i dodaje da je najbolji oblik preventive učenje u pogledu pravilne vožnje bicikla.

“Novosadska biciklistička inicijativa” i ove godine organizuje tradicionalnu vožnju kroz grad, koju najavljuje Marko Tripković.

“Vožnja počinje u petak u 18 časova u Limanskom parku, a završava se kod Kulturne stanice “Barka” (trasa dužine 14 kilometara), gde će Udruženje “Off” održati projekciju dokumentarnog filma o roditeljima sa decom na biciklima i izazovima sa kojima se suočavaju”, kaže Tripković.

Povodom Svetskog dana bez automobila, na platou između Sportsko-poslovnog centra “Vojvodina” i Tržnog centra “Promenada”, od 18 časova biće održana tribina “Biciklisti pitaju grad”.

INFO 24 / RTV / Foto: RTV

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *