Svetska zdravstvena organizacija: Zdravi mladi ljudi mogli bi da se vakcinišu tek 2022.

Glavni naučnik Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Sumja Svaminatan izjavila je da je brza i masovna vakcinacija protiv korona virusa malo verovatna.

Ona je rekla da je većina saglasna da prvo treba da budu vakcinisani zdravstveni radnici, ali čak i kod njih treba da bude određeno ko je u najvećem riziku, a da su zatim na redu za vakcinu starije osobe.

“Zdrava mlada osoba možda će morati da sačeka do 2022. godine, rekla je Svaminatan, prenosi Gardijan.

Ona je upozorila da, iako je broj smrtnih slučajeva od korona virusa na globalnom nivou smanjen, raste broj obolelih koji su smešteni na odeljenjima intenzivne nege.

“Povećanje smrtnosti uvek zaostaje za porastom broja slučajeva infekcije za nekoliko nedelja”, objasnila je rekao je Svaminatan.

Strože mere mogle bi da spasu stotine hiljada života

Uvođenje strožih kontrola za suzbijanje zaraze kovid-19 moglo bi da spase stotine hiljada života širom Evrope pre februara, dok se kontinent bori sa eksponencijalnim porastom zaraza, saopštila je danas Svetska zdravstvena organizacija.

Direktor SZO za Evropu Hans Kluge je naveo projekcije “pouzdanih epidemioloških modela” i rekao da one “nisu optimistične” za evropski region.

“Ovi modeli ukazuju da bi produžene opuštene politike mogle da podignu – do januara 2021. – dnevnu smrtnost na nivoe četiri do pet puta veće od onih koje smo zabeležili u aprilu”, rekao je Kluge.

Pozivajući vlade da se brzo “aktiviraju” da bi suzbile drugi talas pandemije korona virusa, Kluge je rekao da je trenutna situacija “više nego ikad ranije vreme pandemije za Evropu”, prenosi Rojters.

“Poruka vladama je: ne ustručavajte se da preduzmete relativno male akcije kako biste izbegli bolne štetne akcije koje smo videli u prvom krugu (u martu i aprilu)”, dodao je.

Ali, preduzimanje jednostavnih, brzih mera pooštravanja sada – poput obaveznog rasprostranjenog nošenja maski i kontrole društvenih okupljanja u javnim ili privatnim prostorima – moglo bi do februara da spasi do 281.000 života u 53 zemlje koje čine evropski region SZO, dodaje on.

Novi slučajevi uvećavaju se za 100.000 dnevno u Evropi, a region je danas registrovao najveću sedmičnu incidenciju slučajeva kovid-19 od početka pandemije, sa gotovo 700.000 prijavljenih slučajeva.

INFO 24 / Tanjug / Foto: Unsplash

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *