Sv. liturgija u Sabornoj crkvi, gradjani se opraštaju od patrijarha Irineja

Kovčeg sa telom preminulog srpskog patrijarha Irineja preneto je jutros u Sabornu crkvu, gde se služi sveta liturgija… Iz Saborne crkve kolona sa telom patrijarha će krenuti oko 11:30 ka Hramu Svetog Save. gde će vernici moći da mu odaju poslednju počast, uz poštovanje mera zaštite i bez celivanja.

Kovčeg sa telom preminulog srpskog patrijarha Irineja unet u hram Saborne crkve u Beogradu, gde se služi praznična i zaupokojena liturgija.

Ispred Patrijaršije su poređani pripadnici počasne garde Vojske Srbije koji su ispratili kovčeg iz Patrijaršije u Sabornu crkvu.

Saborni hram Svetog arhangela Mihaila danas obeležava svoju slavu – Aranđelovdan.

Llitugiju služi vladika dabrobosanski Hrizostom, koji će, kao najstariji episkop, predsesedavati Svetom sinodu SPC do izbora novog patrijarha.

Iz Saborne crkve kolona sa telom patrijarha će krenuti oko 11:30 ka Hramu Svetog Save, ispred kojeg će ga dočekati pripadnici Vojske Srbije, a u samome hramu i sveštenstvo Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke.

Za 12:30 zakazan je pomen u hramu Svetog Save nad telom blaženopočivšeg patrijarha, a nakon toga tokom celog dana i noći beogradski sveštenici će čitati sveta jevanđelja nad odrom. Liturgija za upokojenje počinje u nedelju u 9 časova i služiće se u centralnom delu hrama gde će biti izloženo telo patrijarha.

U skladu sa preporukama Kriznog štaba i svim epidemiološkim merama, neće biti moguće celivanje tela patrijarha već će vernici moći da uđu na zapadni stranu hrama na centralni ulaz i da priđu na nekoliko metara od tela, da se poklone i ponovo da izađu napolje.

Patrijarh će biti sahranjen u nedelju u kripti hrama Svetog Save nakon liturgije i opela.

INFO 24 / Tanjug / Foto: Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

süperbetin giriş - Dumanbet -

Dinamobet